”Vi vill känna oss trygga”

De studenter som iscensatte slavhandeln måste omedelbart stängas av från universitetet. Hallands nations kurator måste avgå. Det var två av de officiella krav bakom de demonstrationer som genomfördes i fyra städer på torsdagskvällen. Men i Lund höll inte alla talarna med.

– Vi löser inte problemen med disciplinära åtgärder, sa Mats Olsson från Vänsterpartiet.

Det är inte så värst trångt på Stortorget när demonstrationen, som arrangeras mot bakgrund av ”slavauktionen” på Hallands nation för att ta avstånd från kränkningar av afrosvenskar, ska starta på torsdagskvällen.

När studenten Lillian Bailey, en av arrangörerna bakom demonstrationen, greppar mikrofonen strax efter klockan 18 har hon knappt 100 personer framför sig.

– Miljontals människor våldtogs och dödades under den transatlantiska slavhandeln. Det är ett av världens största folkmord. Slavhandeln är också roten till den rasistiska världsordning som än i dag bestämmer vem som ska styra och vem som ska styras, säger hon.

Kräver att studenterna stängs av

Bailey menar att den iscensatta slavhandeln på Hallands nation är ett uttryck för denna rasism.

– Vad är det som gör att studenter vid universitetet väljer att hetsa mot människor med afrikansk bakgrund? Varför ingriper ingen? Det här handlar om djupt liggande rasism.

Nu kräver hon att rektor Per Eriksson stänger av studenterna i väntan på att disciplinnämnden behandlar den anmälan som hon och tre andra studenter skickat till universitetsledningen.

– Lunds universitet måste visa att rasism aldrig är okej.

”Del av vår glömda och gömda historia”

En annan av kvällens talare är Mats Olsson, som sitter i Lunds kommunstyrelse för Vänsterpartiet. Han ställer sig inte bakom kravet på avstängning.

– Slaveriet är en del av vår gömda och glömda historia, och det bidrar till att ungdomar kan kränka andra genom att skämta om den. Men vi löser inte problemen med disciplinära åtgärder, särskilt inte eftersom det verkar som att de inte går att genomföra, säger han.

I stället efterlyser Mats Olsson ökad kunskap och mer dialog.

– Det finns en strukturell rasism hos oss alla som är väldigt svår att bekämpa. Den är inbyggd och märks när vi värderar människor utifrån etnicitet eller bakgrund. Det enda sättet att motverka den genom kunskap och tolerans, säger han.

”Skämtet sprider rädsla”

En av dem som tagit sig till Stortorget är masterstudenten Caroline, som av rädsla för repressalier inte vill uppge sitt efternamn.

– Jag har hört vad som har hänt med Jallow Momodou, och jag vill inte att nått liknande händer mig, säger hon.

Enligt Caroline har den fejkade ”slavauktionen” och dess efterspel gjort många människor otrygga.

– För många mig och många andra med afrikansk bakgrund är slavhandeln oerhört allvarlig. Miljoner människor dog. Att det finns människor som vill skämta om det sprider rädsla. Nu vill vi bara känna oss trygga, säger hon.

Nu vill Caroline se kraftfulla åtgärder för att någonting liknande inte händer igen.

– Politikerna måste se till att svenskarnas kunskap om slavhandeln ökar. De måste se till att vi som kommer från andra länder inte behöver vara rädda här, säger hon.

På torsdagskvällen arrangerades liknande demonstrationer också i Malmö, Göteborg och Stockholm.