Rusning till hälsosam lunch

- in Nyheter

Professorn Charlotte Erlanson-Albertson tröttnade på att hennes studenter åt hamburgare efter att hon föreläst om hälsa och välmående. Tillsammans med restaurangenpersonalen lanserade hon hälsoluncher på BMC. Lundagård tittade in i köket.

Kocken Mitch Boubou står i restaurangköket på Biomedicinskt centrum, BMC, och lagar hälsokäk. Denna dag serveras ugnsbakad fisk med svarta bönor, tomatsås och broccoli. Hälsolunchen på BMC blir allt populärare och lockar allt fler studenter.

– Om intresset håller i sig kanske vi kan ta bort hamburgarna helt och hållet, säger han.

Hamburgarna kan vara på väg bort

En av initiativtagarna bakom hälsolunchen, Charlotte Erlanson-Albertson som är professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet berättar:

– Jag blev irriterad på att folk gick och köpte hamburgare och pommes frites efter mina föreläsningar. Vad är det för vits med att jag står här och pratar hälsa, tänkte jag, om alla ändå äter skräpmat.

Så Charlotte Erlanson-Albertsson skapade, tillsammans med restaurangpersonalen på BMC, ett hälsosamt alternativ till den vanliga lunchen.

Fokus på hälsa – inte midjemått

Det är trendigt med hälsa. I dag finns det en uppsjö av olika dieter och matgurus som talar om för oss vad vi ska och inte ska äta. Och de flesta av kurerna går ut på att gå ner i vikt.

Men Charlotte Erlanson-Albertssons filosofi lägger större vikt vid att kroppen ska må bra och få i sig alla näringsämnen den behöver.

Tallriksmodellen central

Till skillnad från en ”vanlig” lunch som ofta består av ett berg av pasta eller ris ligger tyngdpunkten av måltiden på det gröna.

Halva tallriken utgörs av grönsaker, både råa och tillagade, en fjärdedel täcks av fisk eller kött av god kvalitet och en fjärdedel av kolhydrater som bönor, ris eller potatis. Och allt är ekologiskt.

Varför är det viktigt att det är ekologiskt?

– Vi får i oss skrämmande mycket gifter från maten, som forskarna tiger om, berättar Charlotte Erlanson-Albertsson. Alla bekämpningsmedel och konstgjorda tillsatser, aromer, färger och konserveringsmedel påverkar oss mer än vi tror.

Konstgjorda ämnen ger inflammationer

Enligt Charlotte Erlanson-Albertsson leder de konstgjorda ämnena till att vi drabbas av små men långvariga inflammationer som leder till att kroppen ständigt måste aktivera försvarsmekanismer och utföra reparationer i cellerna. Och detta i sin tur leder till att risken att någonting går fel och utvecklas till cancer ökar.

Inte bara antioxidanter

Frukt och grönsaker innehåller mängder av så kallade polyfenoler, berättar Charlotte Erlanson-Albertsson.

Polyfenoler är en grupp av molekyler dit till exempel de välkända antioxidanterna hör.

– Men det är inte bara antioxidanter, säger Charlotte Erlanson-Albertsson. Växterna använder polyfenoler i sitt försvar och de är viktiga för att cellerna ska fungera och må bra. Inom läkemedelsindustrin kommer många av de aktiva ämnena som hjälper oss att bekämpa sjukdomar från växter.

Stort sug efter hälsosamma tallrikar

Hälsolunchen har blivit en riktig succé. Kocken Mitch Boubou berättar att folk kommer redan klockan elva för att få tag i en hälsotallrik.

– De är rädda maten tar slut, säger han. Men vi har redan tiodubblat antalet portioner.

Han berättar att ryktet om hälsolunchen spridit sig och att folk kommer från andra institutioner för att få tag i en tallrik.

– Jag tycker det är jätteroligt att jobba med hälsotallriken, fortsätter han. Det är härligt att använda fina råvaror och det känns som man lagar bra mat.

Hur ska man bära sig åt för att laga hälsosam mat om man inte har så mycket pengar? Det är dyrt att handla ekologiskt.

– Det är konstigt att den ekologiska maten är dyr. Jag tycker att man borde ändra prissättningen så att skräpmaten blev dyrare. Men att lägga lite mer pengar på maten är en investering för framtiden, för mediciner är ännu dyrare, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.