En studie i lidande

- in Kultur & Nöje

Hur långt kan viljan att överleva driva en människa, även om livet i fråga är knappt värt att leva? Denna fråga, och mycket mer diskuteras i Lunds studentteaters Utrensning, som har premiär på fredagskvällen.

Det är en något nervös ensemble som på torsdagseftermiddagen ger ett smakprov på Sofi Oksanens uppmärksammade pjäs Utrensning. Skådespelarna är sminkade att se lika dystra ut som den historia om kommunistiskt förtryck de vill berätta.

En provisorisk scen är uppbyggd vid bortre kortsidan av salen, vilket gör att publiken har placerats på Konsertsalens vanliga scen istället för, som vanligt, på parketten. Placeringen är dock inte ett logistiskt misstag utan helt avsiktligt. Lunds studentteater har nämligen valt att använda sig av ett innovativ scenografiskt koncept för ge publiken den bästa möjliga upplevelsen.

− Beroende på var publiken sitter får de se och uppleva olika ansiktsuttryck. Det är nästan som att det kollar på olika pjäser, säger skådespelerskan Felicia Holmberg, som fram tills nyligen studerat skandinavisk design i Lund.

Komplicerat efterkrigsdrama

Uppsättningen är en direktöversättning av Sofi Oksanens originalmanus och berättar om den estländska befolkningens öde under 1900-talet. Det är ett karaktärsdrama där kommunistiskt förtryck, avundsjuka och kärlek knyts ihop till ett historiskt epos, och där vi med hjälp av tillbakablickar får följa vad som format huvudpersonerna till dem de är i dag.

– Det är ett jättebra manus med ett starkt karaktärsdriv. Pjäsen gör det roligt att vara skådespelare, säger Viktor Östlund som till vardags studerar Mänskliga rättigheter.

− Det är en häftig, men komplicerad historia, fortsätter han.

Ständigt aktuellt ämne

Regissören heter Tom Rejström och flyttade till Lund i höstas. Det faktum att han, precis som manusförfattaren, kommer från Finland menar han ger ett annorlunda perspektiv.

− Jag ville måla upp en historia där människan står i starkt fokus.

Valet av pjäs förklaras av att ämnena som behandlas är lika aktuella idag som under efterkrigstiden.

− Oksanens verk är ständigt brinnande. Människohandel är ett bittert faktum och en enkel metod för att kränka och bemästra.

På måndag recenserar vi Utrensning här på Lundagard.se