500 kom till första Humanifestivalen

- in Kultur & Nöje

För en dryg vecka sedan hölls den första Humanifestivalen någonsin i Lund. Kvällen blev kall och tekniken krånglade men arrangörerna är ändå nöjda.

Trots krångel med elen och inställda tal som var tänkta att hållas mellan banden är Jonna Engström, projektledare för Projekt Athena i Lund och vice ordförande för Humanistiska och teologiska studentkåren, HTS, nöjd med den första Humanifestivalen.

– Vi är väldigt nöjda. Det var cirka 500 personer i Stadsparken under dagen, säger hon.

Vikten av humaniora

Humanifestivalen arrangerades för första gången lördagen den 7 maj i Stadsparken. Lokala band spelade under hela dagen, från 12 till 00, och det bjöds både på lådkamera-workshops och graffitikonst.

Humanifestivalen är en del av det så kallade Projekt Athena. Projektet finns vid flera stora lärosäten runtom i Sverige och siktar på att stärka humanisters kompetens i samhället och belysa hur viktigt humaniora är.

”Vi ville inte ha en bal”

I spetsen för Lundasektionen av Projekt Athena står Humanistiska och teologiska studentkåren, HTS, som tillsammans med Projekt Athena arrangerade Humanifestivalen.

– HTS har inte haft något eget arrangemang innan, men vi ville inte ha en bal eller något som är exkluderande, förklarar Jonna Engström, och fortsätter:

– Vi vill vara så många som möjligt och hålla det öppet för alla, därför anordnade vi en festival i stället.

En ny vårtradition
?

En projektgrupp inom HTS har jobbat med förberedelserna inför denna första festival under hela året och planen är att fortsätta.

Kåren har förhoppningarna att Humanifestivalen skall bli ett permanent bidrag till Lunds vårtraditioner.

– Vi vill att man i framtiden skall samla på Humanifestivalsaffischer på samma sätt som man samlar på Karnevalsaffischerna, säger Jonna Engström.

En ny Humanifestival är redan planerad till nästa år och arrangörerna hoppas att projektet kommer att växa.

– Det är ju först då vi kan se den riktiga effekten av årets festival, säger Jonna Engström.