General för nolleinvasion

- in Studentliv

Ny hösttermin på Lunds tekniska högskola, Lth, innebär att 1800 novischer i tio sektioner ska nollas av 800 faddrar. Lundagård träffade teknologkårens nollegeneral Sofia Henrysson, och följde henne i slutskedet av förberedelser inför höstens största inspark.

10:00. Sofia sitter vid sitt skrivbord inne på Teknologkårens kontor i Kårhuset och tar hand om dagens inkomna mail. Trots att det bara är ett par dagar kvar innan Lunds största nollningsverksamhet går av stapeln, en tillställning som hon är högsta ansvarig för, verkar hon avslappnad.

– Det mesta av jobbet är redan gjort, vi har ju planerat hela våren och sommaren. Allting har också flutit på mycket bättre än vad jag förväntade mig.

Nollningen rivstartar på en gång under veckan, bland annat med ett utomhusdisco och ett långbord som innefattar studenter från alla de tio sektioner som ryms på LTH.

– Min tanke genom hela det här projektet har varit att skapa en bättre sammanhållning mellan sektionerna. Olika sektioner är bra på olika saker, även i nollningsförberedelserna, så det gäller att dra lärdom av varandra. Det är också viktigt att försöka skapa en känsla av att vi alla går på LTH tillsammans.

Sofia minns sin egen nollning med skräckblandad förtjusning.

– Jag var väldigt nervös innan, i princip trodde jag att det bara handlade om att man skulle bli så full som möjligt och klä av sig naken.  I stället kom jag hit och blev väldigt väl omhändertagen. Jag fick vänner och faddrar som hjälpte mig med allt. För mig är det själva poängen med nollningen, att få ett skyddsnät av kompisar och äldre studenter som kan stötta och hjälpa varandra att ta sig igenom utbildningen.

20:00. Sofia står i Kårhusets soffrum, kvällen till ära utklädd som gudinnan Athena, och repeterar de sånger hon ska framföra på fadder-kickoffen om några minuter. En man iförd en imponerande välbyggd uggledräkt kompar lite klumpigt på akustisk gitarr.

– Jag får inget blodflöde till vänsterarmen, ursäktar han sig, och klappar förklarande på sin ambitiösa utstyrsel.

Efter att ha närvarat vid fadderutbildningar under dagen ska Sofia nu presentera sig på riktigt inför de 800 faddrarna, genom att framföra två låtar med egenskrivna texter (temat på texterna verkar för övrigt vara att nollefriden inte gäller nollegeneralen). Hon blir ivrigt påhejad av de kårarbetare som passerar genom lokalen.

– Det är roligt att få jobba med människor som arbetar helt osjälviskt för att nya studenter – som de inte ens träffat – ska få en så bra upplevelse som möjligt. Vi har haft en riktigt bra stämning genom hela förberedelseperioden. För ett tag sedan anordnande vi till exempel lekar på St Hans backar – trots att det spöregnade var vi 500 nollningsarbetare som hade jätteroligt tillsammans.

Att det är bra stämning bland de som jobbar med Lth:s nollning märks också några minuter senare, då Sofia gör ett bejublat framträdande med sina nu väl inövade låtar inför faddrarna på F-sektionen. Allsång utbryter på sista låten, och efteråt kramas hon om av vänner och kollegor. Med ett nöjt leende på läpparna beger hon sig sedan mot nästa sektion, där hon ska upprepa sångnumret. Som Sofia själv sa tidigare under dagen:

– Nollning handlar mycket om att man ska få nya vänner, ett skyddsnät som kan stötta en under sin utbildningstid. Men sen gäller det ju att passa på att ha väldigt roligt under tiden också.