Från student till student

Studenter har möjligheten, och borde nyttja denna, att protestera mot orättvisor som drabbar sina gelikar. Det tycker Patrice Soares.

Tänk dig följande situation: Du blir avstängd från Lunds universitet, inte på grund av att du fuskat på en tenta, eller blivit lite väl inspirerad av en annan persons uppsats. Utan på grund av att du i en debattartikel, protestlista eller demonstration uttryckt ditt missnöje med landets statsminister eller regeringsparti. En omöjligt tanke. Åtminstone i Sverige och Europa. Eller?

Diktaturen i Vitryssland genomsyrar hela samhället, så även universitetsvärlden. Ett år efter Vitrysslands självständighet från Sovjetunionen, 1992, grundades European Humanities University (EHU) i Minsk. Ett universitet med ambitionen att bedriva en kritisk undervisning av hög internationell kvalitet, vilket bland annat innefattar rätten att kritisera den egna statsledningen och det egna landet. Av denna anledning stängdes universitetet 2004 av de vitryska myndigheterna.

Universitetet flyttade då till Litauens huvudstad Vilnius där det öppnades igen 2005. EHU fungerar idag som ett vitryskt universitet för vitryska medborgare som vill skaffa sig en kvalitativ högskoleutbildning av internationellt snitt, något som inte existerar i dagens Vitryssland.

Men universitetet ger också vitryska dissidenter, samt vitryssar i exil, en möjlighet att skaffa sig en högre utbildning, något de oftast förvägras av regimen i hemlandet. EHU finansieras huvudsakligen av Nordiska rådet. Och 2006 fick EHU status som Litauiskt universitet, vilket ger univeristetets studenter samma rättighet – att studera i samtliga 27 EU-länder – som vi svenskar har.

Visst ser situationen i Vitryssland dyster ut. Det ska erkännas. Men det finns saker du och jag kan göra för att hjälpa vitryska studentsystrar eller bröder i nöd. Bland annat genom att skriva under protestlistor mot det vitryska styret, eller blogga, skriva insändare, eller donera en valfri summa pengar till EHU:s fond till stöd för studenter som förtrycks och trakasseras i hemlandet.

Studenter i hela världen har ett lång tradition av att protestera mot orättvisor i världen, varhelst de förekommer. Du har chansen att visa om du som student vill ansluta dig till denna tradition av människorättsengagemang. Från student till student. Ta den chansen!