Spektrum av engagemang

- in Novisch
@Lundagård

Att läsa i Lund är mer än stammande föreläsare och långa kemilabbar.

Engagemang vid sidan av studierna är för många studenter ett nödvändigt avbrott. Letitia, Ellinor och Aron ger dig sina bästa tips.

20-åriga Letitia Steer från London, läser arkeologi i Lund. Fyra timmar i veckan gömmer hon sig bakom ansiktsgallret och kastar sig ut med värjan. För henne är fäktning ett roligt avbrott från studierna och ett bra sätt att träffa nya vänner.

– Jag började fäktas för två år sedan och hade innan dess aldrig hållit på med idrott seriöst. Det är en rätt okänd sport som jag tror att många tjejer blir avskräckt av, men man måste verkligen inte vara jättevältränad för att klara av det. Klubben i Lund, LUGI Fäktförening, är öppen och nya fäktare blir väl omhändertagna. Fördelen med att sporten är liten är att man kan klättra snabbt inom den, nästa år är det OS i London och då hoppas jag vara med.

Oroar du dig för hur du ska rasta pluggtrötta fingrar i höst? Prova på att spela banjo och bli samtidigt en del av Alte Kamereren, Lunds näst äldsta      studentorkester.

Hand i hand med studentkulturen går trummor, blås och drillpinnar och det är nog få lundabor som kan tänka sig en högtid i stan utan diverse ambulerande orkestrar.

Det är svårt att inte känna av det välkomnande bemötandet som Alte Kamereren utstrålar; sedan 1964 har orkestern pånyttfötts med ständigt strida strömmar av nya studenter. Nu är de omkring fyrtio stycken och gemensamt för alla är att de älskar att spela tillsammans.

– Jag tyckte Alte Kamereren verkade vara en bra plattform för ett studentliv med musikintresse.  Det finns både struktur och impulsivitet i vår orkester, och framför allt är alla välkomna, säger överkamereren Ellinor Folkeson.

Det är fem år sedan hon själv valde att kasta sig in i studentorkestern, detta i samband med att hon började sina studier i kemiteknik på LTH. Sedan dess har hon ”tutat i flöjten”, både som musiker och som arrangemangsansvarig.

Äldre studenter har ibland svårt att lämna Alte Kamererens lilla pub på Sparta, och sedan åttiotalet finns seniorversionen Eltere Kamereren, orkestern för de som vill fortsätta ”bara lite till”.

Spex, show och visa. Nästan alla genrer ryms under Alte Kamererens fana. Repen sker traditionsenligt på torsdagskvällar, men allt eftersom spelningar bokas in kan de bli fler. Senast aktuell var orkestern i augusti med en tiodagarsturné i Tyskland.

Ellinor Folkeson förklarar att även om somliga favoritstycken har blivit återkommande är det öppet för att komma med nya förslag.

– Vi märker vad publiken tycker om att höra  och vad vi själva tycker om att spela.

Aron Klingberg är 23 år gammal och har precis avslutat sjätte

terminen på juristprogrammet. Till hösten jobbar han heltid som stationschef på Radio AF som finns på frekvensen 99,1.

– Det var mycket av en slump som jag gick med i radion. Jag blev uppraggad på Hälsningsgillet när jag var ny i Lund och efter att ha gått på informationstillfället om Radio AF:s grundkurs fastnade jag direkt.

Vad är Radio AF?

– Vi är Sveriges största studentradio. Vi har drygt 140 medarbetare och sänder 100 timmar i veckan. Radio AF gör allt från talkshows till program om science fiction och klubblivet i Lund. Själv jobbar jag som stationschef, vilket innebär att jag har det övergripande ansvaret för verksamheten. Jag gör också ett eget program som är ett kollage av uppläsningar, musik och ljud. Känslan när man sänder live är svårslagen och beroendeframkallande. Det är en utmaning att få det att låta snyggt, få ett bra flyt och samtidigt få kontakt med lyssnaren.

Claire Peterson, 30 år, från Kenya ska börja på en masterutbildning i utvecklingsstudier. Hon arbetar ideellt på Svalornas loppisbutik i Lund.

– Jag jobbar här två gånger i veckan sedan ett par månader tillbaks, tisdagar och torsdagar. Mest sorterar jag kläder vi har fått in, men ibland prissätter jag varor också. Det roliga är att vara aktiv och träffa nya människor. För mig är det också ett bra sätt att öva min svenska. Det var egentligen mest därför som jag började. Tidigare har jag studerat svenska i Malmö, men det är först nu som jag kommit igång med att prata mycket. Man kommer i kontakt med så många olika människor här.

Text: Annika Wilhelmson, Sebastian Hagberg, Aron Vallinder och Frida Sandström.

Foto: Annika Wilhelmson och Frida Sandström.