Förlorade vadet och korkar upp

- in Nyheter, Studentliv

Efter 15 års spekulationer är väntan äntligen över. Nobelpriset har inte bara utdelats till en svensk, men till en av tidernas största poeter. Lundagård var med när Tranströmerexperten Niklas Schiöler vakade över prisutdelningen.

I ett rörigt kontor har Niklas Schiöler precis avslutat sin lunch. Bredvid skrivbordet står en packad väska med rena kalsonger och en tandborste. Den har stått där denna dag i 15 år. Men spekulationerna i att Tranströmer skulle vinna har ständigt mynnat ut i besvikelse, och experten har hittills inte blivit inkallad till presshowen.

I åratal har journalister suttit utanför Schiölers kontor vid utdelandet av Nobelpriset. Tranströmer har varit favorittippad länge. Men de senaste åren har det tunnats ut. Lundagård tänkte återuppta traditionen och passade på att ta reda på förväntningarna inför prisutdelningen.

– Många utländska poeter har sagt att dom bara är lärjungar till Tranströmer. Jag sätter 1000 spänn på att Tranströmer inte får Nobelpriset. Men jag förlorar gärna de pengarna.

Niklas Schiöler är docent i litteraturvetenskap i Lund. Han är kanske världens främsta forskare i Tranströmers poesi.

– Jag har alltid varit nervös och laddad innan, men jag sitter inte på nålar längre. Man ger upp till slut och det har gjort mig luttrad. Skulle Tranströmer vinna skulle jag kissa på mig. Det borde bli Tranströmer, men det blir det inte.

Schiöler slår på datorn och tittar på nedräkningen till Svenska akademiens tillkännagivande.

– Han kommer inte att få priset. Men han är värd det. Det finns många stora författare, men han är svensk. Det är kontroversiellt att ge priset till en egen författare. Svenska är ett litet språk, säger Schiöler och fortsätter:

– Jag tror det blir australiensaren Les Murray eller koreanen Ko Un. Ändå är Tranströmer den svenska författare som tveklöst förtjänar priset. Han är världens mest översatta poet och har förändrat litteraturen från USA till Kina.

Trots att litteraturen har blivit alltmer internationaliserad och svensk litteratur har få kandidater till Nobelpriset betonar Schiöler Tranströmers storhet.

– Många kommer att bli besvikna om Tranströmer inte får Nobelpriset. Han är svensk och en av de få författare som svenskar känner till. Precis som att många vill att Astrid Lindgren skulle ha haft Nobelpris. Men det finns även många utländska experter som vill att Tranströmer ska vinna.

När det är dags för Svenska akademiens Peter Englund att träda fram till pressuppbådet sitter Schiöler i en andlös tystnad och inväntar det otroliga.

Men han kissar inte på sig. I stället blir han rörd till tårar. Tagen av stunden börjar han vanka av och an. En halv minut senare börjar telefonen ringa. Det ringer i ett från diverse tidningar och Sydsvenskan knackar på dörren.

Journalisterna får korka upp champagnen medan Schiöler långsamt landar i verkligheten igen. Med ett nöjt leende tömmer han sista kaffetåren och fyller på pappmuggen med champagne.

– Detta kommer innebära ett lyft för det svenska språket. Tranströmers språk är självlysande. Han öppnar dörren till det i tillvaron som vi anar, men det som vi inte riktigt vet något om. För Tranströmer själv kommer detta bli en stor glädje.

Texten har uppdaterats efter publicering