Ljus framtid för Lunds

- in Bostad, Studentliv

På onsdagen beslutade Länsstyrelsen att Landsarkivet i Lund inte blir byggnadsminneförklarat. Nu är det fritt fram för Lunds nation för det nya studentboendet:

Vi tycker det här är så jäkla kul, säger Paul Pierce, VD för Lunds nation Arkivet AB.

Efter många protester världen över beslutade Länsstyrelsen att godkänna Lunds nations planer på att göra om Landsarkivet till studentbostäder. Beslutet mottogs med entusiasm och glädje:

— Länsstyrelsen tyckte vi hade kommit med ett ambitiöst förslag som inte förvanskade de kvalitéer som fastigheten har i dag, säger Boel Nilsson, kurator för Lunds nation.

Vill inte konkurrera

Lunds nation har tillsammans med arkitekturfirman FOJAB arbetat fram ett förslag som de menar respekterar fastighetens kulturhistoriska värde.

— Ur ett arkitektoniskt perspektiv är detta en pärla, utbrister arkitekten Mattias Hedberg Ek och fortsätter:

— Vi vill inte konkurrera med den ursprungliga designen. Man förvånas över hur mycket tid vi lagt på att bevara byggnaderna.

125 nya bostäder

Bygget kommer starta så fort Landsarkivet flyttat ut under 2012. Lunds nation beräknar att de första studenterna ska kunna flytta in ett år efter det. Totalt räknar Lunds nation med att de nya byggnaderna kommer ge sex korridorrum och runt 120 lägenheter. Anledningen till att det blir främst lägenheter säger Boel Nilsson bero på den allmänna efterfrågan:

— Folk står i lång kö till lägenheter i nationsbyggnaden. De tycker det är gött med en egen kyl. Vi kommer dock inte släppa vi-känslan, utan kommer ha umgängesrum även i lägenhetsbyggnaderna.

Kostnad: mer än 130 miljoner

Den totala kostnaden, inklusive köpet av fastigheten, beräknas landa någonstans mellan 130-170 miljoner kronor och det är Lunds nation som kommer stå för notan:

— Eftersom vi inte har speciellt stora skulder på nationshuset kommer vi kommer eventuellt att belåna det, säger Boel Nilsson. Paul Pierce fortsätter:

— Det är också därför vi valt att bygga ett nytt bostadshus. Det är en förutsättning för att vi ska klara det ekonomiskt.