Mögel och gnagare på korridoren

- in Nyheter

Mögel i duschen, vattenläckage och råttor i köket. Lunds studentboende döljer fler obehagliga överraskningar än försvunna matlådor och arga lappar.

Vid frukosten upptäcktes en råtta vid kökssoffan av en utbytesstudent.

− Det var vidrigt. Jag har sett många råttor i landet jag kommer från, men jag trodde aldrig att jag skulle få se en i Sverige, säger hon.

Hyresgästerna ringde AFB som satte ut en fälla i köket.

− Men fällan fungerar inte. Den har inte fångat någon råtta och ingen från AFB har kommit för att kolla den, säger utbytesstudenten.

Hon tror att råttbesöket beror på den dåliga standarden i köket och påpekar att hyresgästerna nu har organiserat sig och att de följer städschemat.

− Jag tror råttorna har försvunnit nu. Jag inte hört om någon i byggnaden som har sett fler råttor.

Lundagård har tidigare uppmärksammat vägglössens framfart på studentboendena. Då var Kämnärsrätten värst drabbat, men nu har även Parentesen alltså drabbats av skadedjur.

Återkommande problem

Ett stenkast från Parentesen ligger studentboendet Ulrikedal. Där renoverades duscharna för två år sedan, men sedan dess har duscharna angripits av mögel flera gånger. Det visade sig att det rörde sig om svartmögel, ett samlingsnamn för flera mögelarter som producerar stora mängder gifter som är farliga för människor.

− Bovärden sa att vi inte hade städat tillräckligt och gav oss medel att fixa det med, säger Patrik Kindmalm, boende på Ulrikedal.

− Okej att man måste hålla efter, med det borde ju inte mögla direkt igen, säger hans korridorare Patrik Ekdahl.

Han misstänker att situationen är densamma på hela Ulrikedal. De anser dock inte att det är bovärdens fel att det blivit så här.

− Men fel är det, säger Patrik Ekdahl.

Förväntat låg standard

Max Ahlstedt Åberg bor också på Ulrikedal. På grund av mögel och dålig lukt används en av de gemensamma duscharna som städskrubb. Även hans badrum har angripits av fukt och mögel.

− En hantverkare från AFB sa att det hade varit vattenläckage i rummet ovanför och att bucklan ovanför min toalett var ett tecken på att det samlats fukt.

Hantverkaren bad om att få återkomma, men har inte setts till sedan dess.

− Det känns nästan som att man får förvänta sig det, säger Max Ahlstedt Åberg och fortsätter:

− På studentkorridorer är det lägre standard.