Död men ändå sprattlande

- in Krönikor
@Jacob Hederos

I skuggan av utställningar över en svunnen tid, märker Esau Alcona att Lund inte alls är en död popstad. Det skapas fortfarande musikhistoria bland kullerstenarna, bara man letar!

I går bevittnade jag ett stycke rockhistoria. Den här gången skriver jag det utan att vara en klyscha.

My Morning Jacket stod på Mejeriets scen och sångaren Jim James visade vilken sångkonstnär han verkligen är. I pressutskicket stod det att bandet hade, likt Robert Johnson, sålt sin själ för att uppnå musikalisk perfektion. Den urladdning jag fick se var det yttersta beviset på det.

Gårdagens konsert fick mig att tänka om. Plötsligt befann jag mig mitt i någonting som mycket väl kan vara ett historiskt vägskäl. Ett betydande skeende för musikstaden Lund. My Morning Jacket är ett exempel på hur viktigt det är för regionen, staden och konsertutbudet att satsa på internationella artister av den här magnituden.

I vintras skrev jag en kulturartikel om hur döende Lund var som popstad. Då dömde jag ut hela staden, med dess konsertlokaler och studentnationer, på ett bräde. Mejeriet har mist sin forna glans och lockar inte lika många internationella artister, skrev jag. Vilket är en sanning med modifikation och kontexten var en jämförelse med stjärnglansen från 70- och 80-talets musikscen i Lund.

I mångt och mycket är Lund en döende musikstad. Förutom Mejeriet finns det inga aktörer i staden som vågar satsa på livemusik, de få aktörer som finns har ännu inte insett att konsertbehovet är minst lika stark nu som för tio, tjugo år sedan. My Morning Jacket i går var en viktig konsert av flera anledningar, det öppnar upp för en större musiksatsning i södra Sverige och det dels får uppmärksamhet av riksmedia.

Det var inte konstigt att jag stod bredvid musikjournalister som Aftonbladets Markus Larsson, Klubblands Håkan Thörn, Gaffas Jonas Appelqvist, flera Sonicmedarbetare däribland Håkan Steen och Martin Theander. Det stod säkert fler journalister i publiken än vad jag såg. Det var således kändisar både på och framför scenen. Det, om något, är en stor kvalitetsstämpel och en fingervisning vilken betydelse musikscenen kan ha för en stad som Lund.

HELGENS (MUSIK)TIPS:

Fredag: Tyvärr är Little Dragons Mejerietspelning framflyttad till februari. Så mitt tips är att se en musikdokumentär och dricka ett gott vin till. Varför inte se ”Wild Combination” om den nu framlidne musikern Arthur Russel? Eller Håkan Hellströmdokumentären ”2 steg från Håkan” eller varför inte gräva i arkivet och damma av Kentdokumentären ”Så nära får ingen gå” från 2000?

Lördag: Du börjar dagen med att gå på mässan Mat & Molekyler på Universitetshuset. Provsmaka molekylär mat i form av mat, vin och chili. På kvällen dansar du sönder dina skor på Veronica Maggio eller ser kultrockarna Sator.

Söndag:  För ovanlighetens skull öppnar två arrangörer upp för en söndagskonsert. För hiphoparna är Wiz Khalifa på KB ett måste. För oss andra är den kanadensiska elektroduon Junior Boys en given konsert, på ett Debaser nära dig.