Nya humanioracentrat tar form

- in Nyheter, Studentliv
@Jacob Hederos

Akademiska hus har presenterat ritningar för det nya området kring Zoologen där humanist- och teologinstitutionerna ska husera. Byggstart för campusprojektet är nästa år.

I det nya centrat, som planeras som en till- och nybyggnation runt Zoologen,  ska fler av humaniora och teologiområdets institutioner samlas. Tillsammans med Språk och Litteraturcentret (Sol) ska de bilda ett eget campus mitt inne i universitetetsområdet vid Sölvegatan.

Bygget kommer att kosta över 400 miljoner, och ambitionen är enligt rektor Per Eriksson att ”planera för oplanerade möten” i det nya campusområdet.

Men i bakgrunden av det nya bygget förekommer en ovisshet kring den planerade flytten av filosofiska institutionen. De renoveringsförslag som finns för att rusta upp och handikappsanpassa Kungshuset kan enligt projektledningen leda till att filosoferna blir tvingade att flytta in i de nya lokalerna i Zoologen. En infekterad fråga för de som strider för att filosoferna och Kungshuset är för alltid ska vara förenliga.