Innan ridån går upp

- in Kultur & Nöje, Spex

Igår var det ”ur-sålt-genrep” för Lundaspexarnas nyskrivna föreställning Jean Baptiste Bernadotte. Stora salen fylldes och låtsasbrösten sminkades, detta var första gången den spelades inför publik.

Det är 35 minuter tills ridån ska gå upp. Det myllrar av folk i de trånga, varma utrymmena bakom scenen i stora salen i AF-borgen. Några fixar det sista med en fejk- Giljotin inträngd bland dekoren medans andra skyndar fram och tillbaka för att uppenbarligen hinna något viktigt.

Det är svårt att inte stå i vägen vart man än står. Orkestern stämmer sina instrument nere i diket och uppe på scenen cirkulerar några av de färdigsminkade skådespelarna med fokus i blicken.

– Nu gäller bara att peppa långsamt, men jag är absolut redo att spela inför folk, säger Axel von Fersen, hårt sminkad och iförd 1800-tals uniform.

– Jag kan inte bli mer redo, utan att kasta sten i glashus. Vad är klockan förresten? Tjugofem minuter kvar, då måste jag springa och ta på mig min peruk.

Spexet ”Jean Baptiste Bernadotte” är helt nyskrivet och det samma gäller all musik vilket kan göra situationen lite stressig enligt kapellmästaren.

– Vi fixade det sista in-klappet i förmiddags. Så blir det ibland, när man sitter på en föreläsning och plötsligt kommer på något som bara måste vara med, säger kapellmästaren.

– Nu när allt är nyskrivet kan man ju inte gå ner i arkivet och hämta färdiga stycken eller låtar.

Nu är det 20 minuter kvar och skådespelarna samlas i ett litet rum längst in bakom scenen. Regissören, som också spelar Napoleon, tackar för gårdagens repetition som höll på till klockan tre på natten. Sen värmer de upp.

 

De övar en sista gång på en av sångerna, sen trängs de i en ring, händerna i mitten och sjunger en snabb hejarramsa. Nu är det fem minuter kvar tills ridån ska gå upp. Man hör redan sorlet från publiken som satt sig till rätta ute i salongen.

Regissören hoppar upp på ett bord framför hela produktionsgruppen, skådespelare, rekvisitörer, sminköser och alla andra killar och tjejer som arbetat med produktionen. Regissören håller ett pepp-tal som avslutas med ”vad betyder ensemble?”, alla svarar ”tillsammans!”.

– Orkestern till diket, kommenderar Napoleon.

– Och scenen till scenen.

Ridån går upp på urpremiären på fredag klockan 19 och spelas även lördag och söndag.

Kolla in Lundagårds recension under fredag förmiddag.