Skyldiga nöjen

- in Krönika/Nöje, Krönikor

Bortom intellekt och korrekthet i utbildningen söker Maria Berg den egna tiden. Och den får gärna vara hjärndöd.

Föreställ dig följande situation: du har pluggat precis hela dagen. Du har läst om en massa begrepp och teorier och dessa snurrar just nu runt, runt i ditt huvud. Du är stel i hela kroppen eftersom du suttit böjd över en bok i flera timmar. Allt du vill är att ta en paus från ditt eget huvud, du vill komma bort ett tag. Vad gör du?

Personligen vänder jag mig till mina guilty pleasures i form av tv-serier. Serier som kanske inte kräver att man är särskilt skärpt eller analyserande. Serier som jag skäms lite för att erkänna att jag tittar på, men i själva verket följer slaviskt. Serier som handlar om yta och i-landsproblem.

Senaste tillskottet bland mina guilty pleasures heter ”Ensam mamma söker”. Jag kan sitta som besatt och uppdatera hemsidan i väntan på att det senaste avsnittet ska läggas ut på tv3play.se (eftersom jag, i sann studentanda, inte har någon TV). Jag tittar på extramaterial och exklusiva uppföljningsintervjuer som om det gällde liv eller död. Samtidigt raljerar jag över både det ena och det andra som rör programmet eftersom jag på något sätt vill distansera mig från denna ”fula ovana”. Jag skäms och älskar det på en och samma gång. Jag känner mig skyldig.

Men det handlar om mer än att fly verkligheten, att fly från tentor och plugg. Jag kan verkligen längta till en lördagskväll, inte för att jag ska ut och dansa och dricka vin utan för att jag ska få vara alldeles ensam med hela säsong två av Modern Family. Eller Gossip Girl. Eller Sex and the City.

Det handlar om behovet av egentid. Att få vara ensam med ingen annan mig själv och några ensamma mammor på skärmen, och tänka på allt annat än universitetet. Det handlar nog om att tillåta mig själv att ägna mig åt både djup och yta och att det ena inte behöver utesluta det andra. Att få lov att vara lite hjärndöd emellanåt och spänd och nervös över säsongsavslutningar i en påhittad värld där det bara tycks finnas plats för mode, skvaller och kärlek, innan jag återvänder till mig egen värld igen som är något mer komplex än så.

Tre tips inför helgen:

Fredag: ”Från 1500 till nu” är en utställning som visas på Malmö Konstmuseum. Där får man ta del av 500 år av konst, möbler och föremål. Är du intresserad av historia och antika föremål kan detta vara guldgruvan du väntat på att få ta del av. Kultivera dig mellan 10 och 16 på fredag.

Lördag: Har du ännu inte besökt loppisen på Södra Esplanaden i Lund måste du göra det nu. Är du morgonpigg kan du göra ordentliga fynd, eller varför inte hitta några julklappar, bland massor av prylar. Bästa loppisen jag varit på hittar du längs Södra Esplanaden från och med 07:00 (lagom tid att komma är mellan 9 och 10).

Söndag: På söndag är det första advent och jag tycker att december bäst inleds med julskyltning. I centrala Lund är det julskyltning mellan 12 och 21 och på Mårtenstorget är det bland annat marknadsförsäljning och det är ju alltid trevligt. Ge dig ut i kylan för lite adventsmys!

Facebook Comments

You may also like

Lundagård.se tar sommarledigt

Nu är det dags för lundagård.se att ta