Det började med vägglus-sex

- in Julkalender

Vintermörkret sänker sig och kylan är svår. Då kryper de in på studentrummen för att värma sig och kommer bara ut på natten för att dricka. Men det handlar inte om studenterna, utan om vägglössen. På dessa små blodsugare är Camilla Ryne svensk mästare.

Under hösten har AF Bostäder haft problem med vägglöss och nästan alla studentbostadsområden har blivit drabbade. Som tur är finns expertisen nära till hands.

Camilla Ryne är före detta professor i Lund, har eget företag här och är Sveriges ledande expert på vägglöss.

Traumatisk inseminering

De flesta människor skulle jobba hårt för att hålla vägglössen på så stort avstånd som möjligt. Men vad gör då att man ägnar flera år åt att studera dem?

– Först blev jag väldigt fascinerad av deras parningssystem. Systemet kallas för traumatisk inseminering, förklarar Camilla Ryne och fortsätter:

– Vägglushanen har nämligen en väldigt spetsig penis som han kör in genom buken på vägglushonan. Sen sprutar han in sin sperma så att den får röra sig fritt inne i vägglushonans kroppshåla tills den hittar hennes könsorgan.

Vid parningen frigörs feromoner av olika slag och det är dessa feromoner som Camilla Rynes företag använder i sina produkter för att undersöka om det finns vägglöss i en lägenhet.

”Jag tröttnade nog”

Efter flera års forskning på lössen slutade alltså Camilla Ryne som professor på universitetet och startade företaget Nattaro Labs AB som ska forska, utbilda och upplysa samt bygga lusfällor. Camilla Ryne beskriver Lund som en dynamisk och väldigt gynnsam stad att starta företag i.

– Man får mycket hjälp att bygga upp själva företaget och det finna många andra bra företag att samarbeta med, säger Camilla Ryne och fortsätter:

– Den dynamiken är nog det bästa med Lund.

Vad är då det värsta med Lund?

– Det värsta med Lund är de tokiga cyklisterna när man kör bil. De fattar ju inte att det är de som blir skadade. Det borde krävas cykelkörkort.

Vem väntar bakom morgondagens lucka?

[audio:http://lundagard.se/wp-content/uploads/2011/12/Dec14.mp3|titles=Dec14]

Denna gamla Lundagårdsräv har precis bildsatt en kulinarisk lokalupplevelse utöver det vanliga. Spana in Lundagård under morgondagen och få reda på svaret.