Lunds egen Indiana Jones

- in Julkalender

Inte nog med att han är en av universitetets mest omtyckta lärare, han har dessutom rest och arbetat jorden runt och stått öga mot öga med en leopard.

– Jag höll på att kissa på mig, säger lektorn Jonas Åkerman.

När Jonas Åkerman kom till Lund som 18-åring var han inställd på att läsa zoologi, men då han inte kom in hoppade han istället på det nystartade ämnet geovetenskap. Intresset växte och redan efter två terminer fick han fast tjänst vid institutionen för naturgeografi och ekosystemsanalys.

Pedagogiskt pris

Det här var 1968. Sedan dess har Jonas Åkerman gått från fjärilsintresserad student till en av universitetets mest omtyckta lärare. Som bevis på detta fick han förra året naturvetarkårens pedagogiska pris.

– Det gjorde mig oerhört glad. Det känns mycket värt att få priset av studenterna.

Han tror att hans popularitet beror på att han bjuder på sig själv och försöker hålla undervisningen enkel.

– Genom mitt arbete utomlands har jag lärt mig hur man förmedlar akademisk kunskap till lekmän, till exempel bönder i tredje världen. Man ska ju inte jämföra en bonde med en student, men de har ändå vissa saker gemensamt. Jag har alltför många gånger sett lärare som krånglar till det i sin undervisning.

Djurisk närkontakt

Förutom en gedigen karriär vid institutionen har Jonas Åkerman alltså hunnit med att arbeta utomlands. För statliga biståndsorganisationen Sida har han arbetat i bland annat Indien, Sydafrika, Zambia och Kenya.

– I Indien har jag i stort sett trampat på både tiger och leopard. En gång när jag gick bakom en buske och skulle kissa flög det upp en leopard. Jag blev så jäkla rädd att jag höll på att kissa på mig.

Hemmets McGyver

Men trots att han går i pension nästa år har han inga planer på att sänka tempot. Innan avtackning ska det bland annat hinnas med fältresor till både Svalbard och Sri Lanka. När han får reda på att han ibland kallas för Lunds egen Indiana Jones blir han förvånad:

– Jag har aldrig blivit kallad för Indiana Jones förr, men mina barn kallar mig McGyver för att jag alltid försöker fixa och hitta lösningar på problem.