Nytt nederlag i kvittoaffären

- in Nyheter
@Ida Ölmedal

Verksamhetsrevisorn var nöjd. Trots det vill Lunds universitets studentkårer fortfarande inte ge förra styrelsen ansvarsfrihet efter kvittoslarvet.

Bensin, alkohol och lunch på V.E.S.P.A. Det är några av de utgifter som döljer sig bakom Lus försvunna kvitton, om man får tro verksamhetsrevisorn Johan Svantesson Sjöberg.

– Alla relevanta utgifter för Lus verksamhet, menade han när han på torsdagens ting yrkade på ansvarsfrihet för Lus förra styrelse.

Kvittona, som gäller inköp för sammanlagt 25 823 kronor, hade däremot inte dykt upp. Verksamhetsrevisorn stödde sig i stället på en lista från Henrik Jonsson, före detta vice ordförande för Lus, och muntliga uppgifter från Christoffer Ivarsson, före detta ordförande.

Det var det senare som fick flera tingsledamöter att opponera sig mot verksamhetsrevisorns förslag att nu ge styrelsen ansvarsfrihet. De ville ha en skriftlig lista på alla utgifter.

– Jag tycker att tinget måste försäkra sig om att vi har gjort allt vi kunnat för att få fram allt som går att få fram, sa Lisa Persson från Lundaekonomerna.

– Jag tycker inte att vi kan stödja oss på andrahands- eller tredjehandsinformation, fortsatte hon.

Det var ett oenigt ting som till slut beslutade att återigen bordlägga ärendet. Stämningen var stundtals upprörd och Lus nuvarande ordförande Simon Wetterling, som suttit i den berörda styrelsen, reagerade starkt på att tinget lastade hela styrelsen för presidiets slarviga redovisning.

– Vad händer om ni aldrig får in något skriftligt? Jag vill ha min ansvarsfrihet snart, sa han.

Verksamhetsrevisorn Johan Svantesson Sjöberg säger att nederlaget beror på att han missuppfattat tingets direktiv.

– Jag tolkade tingsbeslutet som att min skriftliga redovisning räckte. Menar de annat tar jag in det som de anser att behövs.

Att han nöjde sig med en muntlig redovisning från Christoffer Ivarsson berodde även på att de flesta av hans saknade kvitton gällde den vecka han representerade Lus i Almedalen.

Tycker du själv att den redovisning du fått är tillräcklig?

– Det är inte jag som tar det beslutet. Jag följer tingets direktiv.

När kommer ni att ha rättat till det?

– Det beror på hur snabbt Christoffer kan skriva sin lista. Det ska nog kunna gå ganska fort. Jag tror att tinget kommer att kunna ta beslut nästa gång.

Läs verksamhetsrevisorns rapport här.