Vad är väl en fest i parken?

- in Krönikor
@Erik Neppelberg

Inse att sista april är något av det bästa ni har, Lunds kommun. Det menar Erik Neppelberg, som också har en lösning för hur de spontana festligheternas baksidor ska begränsas.

Lunds kommun kan vara Sveriges mest bortskämda kommun. Åh, nej. Det kommer 25 000 personer till vår stad. Så jobbigt. Det kommer att innebära att 25 000 unga människor marknadsför Lund genom att ha kul vilket de sedan sprider på nätet och skapar söktryck till universitetet.

Det innebär även att 25 000 kommer att konsumera i dagarna två och generera hundratusentals kronor i skatteintäkter. ”Men så skräpigt det kommer att bli”. Jag tror att vilken annan kommun i Sverige skulle gråta för att få bli utvalda som spontan festplats.

Jag uppskattar verkligen inte den nedskräpning, förödelse och allra minst de tragiska olyckor som har skett i samband med Siste April-firandena i Lund. Polisen och kommunen har rätt i att det är problematiskt med ett okontrollerat firande i Stadsparken. Samtidigt så har ju kommunen förbjudit nationernas, i vissa fall lite väl blöta, fester som trots allt var inhägnade.

Utifrån erfarenhet så går det att ha en stor fest (Lundakarnevalen) i en park (Lundagård) för betydligt mer folk än 25 000 (100 000) utan att det behöver bli mer fylla och våldsamheter än en vanlig helg i Lund för det.

Nu säger kommunalråd Mats Helmfrid ”Vi vill inte framstå som arrangörer”. Sluta skjuta ifrån er problemet, säger jag. Nu är det dags att ta tag i detta och bejaka Siste April och skapa något TILLSAMMANS med Lunds studenter. Jag uppskattar att Kultur och Fritid i alla fall försöker men hitta inte bara på lösningar på problem: ”jonglörer ska minska fyllan”. Det är fel väg att gå.

Så: Bjud in Studentlund till ett möte. Varför inte projektanställa några nu avgående kuratorer, karnevalschefer, AF -förmän eller kåraktiva? De skulle kunna bilda en projektgrupp tillsammans med Kultur och Fritid.

Vissa menar att en mer uppstyrd Siste April skulle påverka festens spontanitet. I min mening är det ingen spontanfest, det är ju helt klart en tradition. Jag säger: låt nu detta bli ett pilotprojekt för ett Lund där kommunen och studenterna jobbar tillsammans mot målet med att göra Siste April-helgen till den bästa helgen i Lund!