”Det var ett enkelt val”

- in Nationer, Nyheter, Studentliv
@Lundagård

Hallands är 43 procent mer attraktiva än i fjol. Smålands är däremot 68 procent sämre. Detta kan man läsa ut av denna termins novischskörd bland Lunds nationer.

Men är siffrorna ett mått på novischförmännens framgång eller är det kanske slumpen som avgör valet? Lundagård gav sig ut för att söka svar.

Jonatan Macznik.  Foto: Jens Hunt.
Jonatan Macznik.
Foto: Jens Hunt.

Novischfriden är bruten och provisoriska pappers-leg har bytts ut mot plastkort. Ett par månader in på terminen har de flesta nya studenter valt nation och statistiken visar stora klyftor i antalet novischvärvningar.

Smålands, som står utanför Studentlundsamarbetet, står för den största minskningen procentuellt sett jämfört med samma termin förra året, men statistiken bör enligt nationens ombud Amanda Nordin tas med en nypa salt.

Inskrivningsperiodens längd, mörkertal orsakade av stödmedlemmar och praktiska problem med utskick av nya terminsfakturor är enligt henne anledningar till de låga resultaten.

– Smålands har heller inte haft novischverksamhet tidigare och vi ska satsa ännu hårdare i höst. I allmänhet är det också svårt att bli synliggjorda i nationsbruset, säger Amanda Nordin.

Med en ökning på över 40 procent är Hallands den nation som lyckats bäst med sin medlemsvärvning. Novischförmannen Mikael Dunér är förvånad över den stora ökningen.

– Jag vet inte varför novischerna fastnar för oss framför andra, men vi har satsat mycket på en välkomnande attityd och på att ligga på vid Hälsningsgillet.

Jonas Johansson, 21-årig socionomstudent och ny i Lund, är medlem i Hallands sedan någon månad.

– En av anledningarna till att jag valde Hallands var bostadsbrist, jag hörde att det fanns bostäder där. Sen har jag också många kompisar som talat gott om nationen, så jag hängde med dem. Novischaktiviteterna har jag inte varit med på.

Blekingska har tappat nästan 40 procent i novischjakten jämfört med samma tidsperiod förra året, men de är också en av fyra nationer som totalt sett ökar antalet medlemmar.

I ett mail till Lundagård skriver nationens prokurator Christoffer Hernestig att ”det kom något fler novischer förra våren än vad det brukar göra…, men exakt varför är svårt att säga.”

Jonatan Macznik, 21 och juriststudent, blev nyligen medlem i nationen.

– Jag valde Blekingska för att det låg närmast. Jag bor på Vildanden.

 

 

Foto: Jens Hunt, Text: Sonia Ericstam.