Facebookgrupp vill rädda Lundakarnevalen

I skrivande stund 871 karnevalister. Så många har på några dagar skrivit att de är villiga att vara med och betala sin del av Lundakarnevalens oväntade skattesmäll.

– Jag blev helt paff av beslutet, det slår mot mycket av det som är trevligt med Lund, säger Robin Wikström, initiativtagare till facebookgruppen ”Jag räddar gärna Lundakarnevalen!”.

– Det känns som ett bakslag mot allt det ideella som Lunds studentliv bygger på, och en attack mot det som är härligt med att engagera sig, säger Robin Wikström.

Någon dag efter att ha läst om Lundakarnevalens oväntade skattesmäll, gick Robin wikström in på Facebook och startade gruppen ”Jag räddar gärna Lundakarnevalen!”.

Idén var att bjuda in alla forna karnevalister och be dem att solidariskt betala sin del av Lundakarnevalens arbetsgivaravgift. Genom att dela 110 000  på 5000 engagerade kom han fram till att var och en skulle kunna donera 22 kronor i donation till Karnevalen.

Rörande initiativ

– Jag förstår det som att de fick ta pengarna från grundplåten till nästa karneval, och att det vore tråkigt om det på något sätt blev sämre, eller kanske rent av ingen karneval nästa gång, på grund av detta, säger Robin Wikström. Själv var han aktiv i tombolasektionen, snarare en av fotfolket än centralt engagerad och ansvarig.

Rent tekniskt har de inte löst hur själva donationsutförandet ska gå till. Det skulle bli för krångligt för Lundakarnevalen att bokföra 5000 donationer av denna storleken. Karnevalsledningen uppger sig dock vara rörda av initiativet.

– Det värmer väldigt varmt i hjärtat, skriver karnevalsgeneralen Erik Neppelberg på gruppens vägg.

Han gör det dock klart att nästa karneval inte står och faller med denna utgift, och att de fortfarande hoppas på att en framtida överklagan kan slå väl ut. Erik Neppelberg förklarar också att det kommer att bli nästintill omöjligt att skänka tillbaka pengarna, i fall överklagan skulle gå igenom.

Men för Robin Wikström spelar det inte någon större roll.

– Det är inte så att jag kommer kräva tillbaka mina 22 kronor ifall de får tillbaka pengarna. Då får det fungera som en donation till karnevalen 2014, och som ett tack för allt det roliga man hade under det halvåret som föregick den senaste karnevalen, säger Robin Wikström.