Eva föreslås ta över efter Eva

- in Nyheter, Studentliv
@Jacob Hederos

Nu har studenter, lärare och övriga anställda sagt sitt. Eva Wiberg är det förslag som universitetskollegiet lämnar till styrelsen, som tar beslut den 20 april.

– Vi har mycket stora projekt att ta tag i framöver, och det skulle vara kul att vara med i ledningen av det arbetet, säger Eva Wiberg.

Eva Wiberg blir ny prorektor.
Eva Wiberg blir ny prorektor.

Det rådgivande organet universitetskollegiet samlades under onsdagseftermiddagen för att lämna sitt besked till universitetsstyrelsen.

I en sluten och hemlig omröstning fick Eva Wiberg 29 röster, mot Nils Danielsson som fick näst flest med 12. De andra två kandidaterna Stefan Lindgren och Sven Strömqvist fick inga röster, uppger universitetskollegiets ordförande Olle Söderman.

– Det känns väldigt spännande och det ser ljust ut, även om man inte ska ta ut alltför mycket i förskott innan universitetsstyrelsens beslut, säger  vicerektorn och lektorn i italienska Eva Wiberg när Lundagård når henne.

Studentrepresentanterna i kollegiet samlades innan mötet för att gå igenom kandidaterna innan de skulle avge sina röster.

– Men det var ingen gemensamt beslut på att rösta på en kandidat, påpekar Simon Wetterling, ordförande i studentkårssamarbetet Lus.

Vad tycker Lus, Lunds universitets studentkårer, om kollegiets förslag?

– Vi har fullt förtroende för Eva som kandidat, hon bryr sig otroligt mycket om studenterna och värnar mycket om ett gemensamt samarbete över fakulteterna, säger Simon Wetterling.

Nu är det endast universitetsstyrelsens beslut den 20:e april som återstår.

Eftersom ni ändå kan behöva stå ut med varandra länge, hur är din relation till Per Eriksson?

– Den är bra, vi har en rak och tydlig kommunikation med högt till tak, så det ska nog gå fint, säger Eva Wiberg.

Eva Wiberg tillträder om hon blir vald som ny prorektor den 1 maj och uppdraget gäller till och med 2014. Hon efterträder då Ingalill Rahm Hallberg, som har tagit över prorektorsposten temporärt efter att Eva Åkesson avgick i förtid för att ta över posten som rektor i Uppsala.

Blir det inte lite firande ändå?

– Jo, i helgen ska vi nog hitta på något, säger Eva Wiberg

Artikeln har korrigerats efter publicering