Jimmie Åkesson inte välkommen

- in Nyheter, Studentliv

Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna (SD), var inbokad som föreläsare på det utrikespolitiska konventet i Lund, men är nu struken från programmet.

– Det handlar om balansen, vi hade hoppats att fler partiledare skulle ställa upp, säger Johan Tinnerholm, ordförande i Utrikespolitiska förbundet.

Jimmie AkessonDet var när det blev klart att inga andra partiledare än Jimmie Åkesson skulle komma till det utrikespolitiska konventet, som arrangörerna valde att inte låta SD:s partiledare hålla sin planerade föreläsning.

– Vi har hela tiden fört diskussioner kring konventet sen programmet blev klart, vi valde att ändra i programmet då vi inte tyckte att det fanns en jämvikt i partirepresentation, säger Johan Tinnerholm.

Hade ni gjort samma sak om det hade varit en annan partiledare som varit den enda på konventet?

– Det är en hypotetisk fråga, som jag inte kan uttala mig om.

Vad tycker Jimmie Åkesson själv om det här?

– Det får du fråga honom om.

Linus Bylund är pressekreterare för Sverigedemokraterna och tycker att det är tråkigt att Jimmie Åkesson inte får komma. Han förstår heller inte riktigt orsaken som anges, att det skulle bero på obalansen bland partiledarna.

– Det är upp till läsarna att bedöma vad skälet är. Men Jimmie Åkesson skulle inte debattera, utan deltagit i ett seminarium, då spelar det inte någon roll vilka andra som är där.

Jimmie Åkesson var ett av affischnamnen för konventet, men nu blir alla som köpt biljett utan den inbokade partiledaren.

Vad säger du till dem som köpte biljett för att komma att lyssna på Jimmie Åkesson?

– Innan sa vi att man inte kunde häva köpet, men det är en av de sakerna vi för samtal om just nu.

SD kommer fortfarande vara representerat med sin utrikespolitiska talesman, men kommer då vara i sällskap med flera andra partiers representanter i en paneldebatt.

Det utrikespolitiska konventet äger rum i Lund 20-21 april.

Artikeln har uppdaterats efter publicering.