…men varför vet vi inte?

- in Nyheter, Studentliv

Två kandidater till kommande års ordförandeposter i Lunds universitets studentkårer har vaskats fram. Men valberedningen vill inte berätta hur många som sökt och varför just dessa nominerats.

– Vi presenterar detta muntligen på tinget, säger Nikolas Pieta Theofanous, valberedningens ordförande. 

Valberedningen har sagt sitt och om två veckor är det dags för kårrepresentanterna i valtinget att fatta beslut om vilka som nästa läsår kommer att bli studentlivets högsta representanter.

– Vi intervjuade alla som sökt till presidieposterna under förra helgen, och tog vårt nomineringsbeslut genom diskussioner och röstning på måndagen efter, säger Nikolas Pieta Theofanous som är valberedningens ordförande.

Men hur många som sökte till ordförande och vice ordförande för Lunds universitets studentkårer, Lus, och på vilka grunder valberedningen tagit sitt beslut vill Nikolas Pieta Theofanous inte berätta.

– Det rör sig om ett onämnt antal men alla de som sökte var välkända namn för oss.

Vad letar man efter i en presidieansökan?

– Jag vill inte gå in på några personspecifika frågor gällande de nominerade. Men jag kan säga att det är en styrka att vara införstådd i verksamheten och att vara gammal kårräv ger en bra kunskap. Självklart ska man även vara motiverad och köra gasen i botten.

Protokollet från valberedningens sista möte den 27 mars är det enda offentliga dokumentet som vittnar om valberedningens arbete. Nomineringstexterna är klara men kommer inte att redovisas förrän på tinget.

– Om man vid händelse skulle vilja motkandidera kan man använda sig av de här texterna till sin fördel och därför publicerar vi dem inte, säger Nikolas Pieta Theofanous.

Men tidigare år har era motiveringar publicerats innan tinget?

– Det känner jag inte till och det är ingenting som vi måste göra.

Kan det här vara ett hot mot öppenheten i valprocessen?

– Nej, det sitter en representant från varje kår i valberedningen, vi är inte ett kompisgäng. Det garanterar en öppenhet, fortsätter Nikolas Pieta Theofanous.

Nikolas Pieta Theofanous öppen med att han är god vän med en av de nominerade, Nicolai Slotte.

– Jag kan förstå att man kan ifrågasätta att vi känner varandra sen innan, men jag kan nästan garantera att det inte finns någon som kandiderat som inte känner någon i valberedningen, Lund är en liten stad.

Han framhåller att det ligger mycket tid och eftertanke bakom nomineringsbeslutet och både valberedningen och de nominerade kommer att bli grillade på tinget. Men fram till dess är det tydligen locket på.