Rövens makt

I kårvalstider kan man lätt luta sig tillbaka och tänka att det löser sig ändå. Men politik av görs av de som behagar att dyka upp, så sätt inte sangrian i halsen i solstolen. Dyk upp, tycker Elisabeth Gehrke.

Ni kanske har märkt att det är valtider hos våra kårer nu. Kanske är det en sådan sak som går obemärkt förbi. Det är inte så konstigt, för de flesta så är det ointressant, man vet inte vilka kandidaterna är och tänker att det kommer gå bra ändå.

Det gör det oftast. Och när det går riktigt fel så kan det bli nyval och röstsiffror i rekord som när Björn Söder smög sig in i TLTHs styrelse för ett antal studentgenerationer sen. Han åkte sedan ut med huvudet före. Studenter står liksom inte ut med hur mycket skit som helst.

Sedan är de olika posterna som kårerna tillsätter till för att man ska lära sig, och man lär sig av sina misstag. Man kan inte utkräva perfektion av studentrepresentanter och det är det ingen som gör, utom möjligen studentrepresentanterna själva.

Jag har aldrig lagt större vikt vid kårernas relativt låga röstsiffror som det i vanlig ordning kommer bli rubriker om snart. Det är trots allt flera tusen som röstar och i de interna siffror jag fått se i mina dagar så är förtroendet för kårerna högt. Det tyder onekligen också de höga medlemssiffrorna på.

Detsamma kan man inte direkt säga om det politiska maskineriet. Medlemsantalen dalar hos de flesta partier och hos deras diverse sidoorganisationer.  Av dessa medlemmar så är det väldigt få som har något inflytande internt och väldigt få som faktiskt är aktiva. Den är en väldigt liten grupp människor som egentligen avgör vem som bestämmer i det här landet. För att gå förbi partisystemet är omöjligt.

De politiska studentförbunden har tillsammans inte ens medlemssiffror som hos en större kår. Trots det har de ett garanterat mediautrymme och oftast en plats i sina respektive partistyrelser. Varför? De existerar. Ibland är detta även sant för våra kårer, det är inte alltid de vassaste knivarna i lådan som blir valda utan helt enkelt den enda person som kandiderade.

Politik, både på universitetet och utanför, avgörs av de som behagar dyka upp. Så dyk upp för bövelen.