Universitetet: De är troligen oskadda

- in Nyheter, Studentliv

Efter intensivt arbete under dagen har universitetet sänkt bevakningen. Vad man vet så har ingen av Lunds utbytesstudenter drabbats av de kraftiga jordskalven i Indiska oceanen. Det säger universitetets säkerhetschef, Per Gustafson:

– Ingen vi har pratat med har märkt av någonting.

Per Gustafson är säkerhetchef på Lunds universitet. Foto: LU.
Per Gustafson är säkerhetchef på Lunds universitet. Foto: LU.

Skalven uppmättes till 8,7 respektive 8,6 på Richterskalan och ledde till tsunamivarningar i stora delar av Sydostasien. Per Gustafson har ägnat en stor del av dagen åt att försöka ta reda på om någon av Lunds utbytesstudenter har skadats. Han har inte hittat någon som skulle kunna vara drabbad.

– Vad vi kan se har skalvet inte påverkat någon speciellt mycket. Det verkar som att tsunamin inte var så kraftfull, säger han.

Arbetssättet är att via media och UD hålla koll på platser som har drabbats och sen göra en sökning på om någon från Lund befinner sig i området. Bland annat så finns det studenter i Singapore och Sri Lanka.

– Vi har pratat med några studenter som bor tre mil utanför kusten i Sri Lanka och de hade inte märkt av någonting.

På eftermiddagen hävdes många av tsunamivarningarna och en del svenska ambassader i Asien har meddelat att det inte finns några rapporter om skadade svenskar.

– Vi har gått ner i bevakning nu, säger Per Gustafson.