Malmö nation har gjort läxan

- in Nationer, Studentliv
@Jacob Hederos

Malmö nation har tagit åt sig av varningarna från förra året. Vårbalslunchens arrangörer hade ”styrt upp arrangemanget” enligt tillståndsenhetens besökare.

– Vi har verkligen gjort mycket för att förbättra årets arrangemang, säger Jakob Olsson, balmarsalk och serveringsansvarig.

Gäster serverades alkohol trots att de knappt kunde stå på benen, och vakterna släppte in berusade besökare. Efter förra årets vårbalslunch hotade tillståndsenheten att dra in alkoholtillståndet för Malmö nations vårbal.

– Förra året var det katastrofalt. Det var med stor tvekan som vi beviljade årets serveringsansökan från nationen, säger Annika Landfors, tillståndsenhetens chef.

Men efter att ha fört kontinuerliga samtal med tillståndsenheten kunde arrangemanget i helgen gå av stapeln.

– De hade gjort en detaljerad beskrivning av åtgärder som skulle göras för att undvika förra års situation. Denna följde de sedan väl under vårt besök och vi kunde konstatera att Malmö nation vänt skutan, säger Annika Landfors.

Vattenstationer, lugnare matplatser och gratis korvutdelning verkar ha varit framgångskoncepten.

– Vi har utbildat funktionärerna mer och arbetat på att förändra mentaliteten, och det verkar ha gett ett bra resultat, säger balmarsalken och arrangörsansvarige Jakob Olsson.

Även ytterligare vaktstationer gjorde att det fanns fler tillfällen för kontroller innan gästerna fick tillträde till lokalen.

– Vi jobbar ständigt på att fortsätta att bli bättre på alkoholhanteringen och hade arbetat mer med bland annat värdarna detta året. Det gav resultat, säger nationens kurator Martin Mattson.

Vad händer nu framöver?

– När nu dammet har lagt sig efter vårbalen så tar vi tag i Valborgsyran. Det är biljettsläpp i morgon och vi har även satsat på att utveckla detta arrangemang jämfört med tidigare år.

Hur då?

– Vi har bland annat bokat artisterna Adrian Lux, Kappellet och Marc Brodd för att skapa en fest där det är ett fokus på dansen framför alkoholen, säger Martin Mattson.