DEBATT: "Ett monopol är aldrig bra"

- in Debatt

MUF Lund protesterar mot att Systembolaget har stängt under Valborg och är kritiska mot statens monopol på alkoholförsäljning.

”Varje år skapar detta förlegade monopol stora besvär för människor som vill fira denna, en av våra finaste traditioner.”

Även i år kommer systembolaget att hålla stängt på siste april för att förhindra att människor ska kunna köpa alkoholhaltiga drycker till firandet. Detta är något som vi starkt vänder oss emot. Vi vill istället slå fast att varje enskild individ är en intelligent och tänkande varelse som själv kan ansvara för sitt liv och sina beslut. Varje år skapar detta förlegade monopol stora besvär för människor som vill fira denna, en av våra finaste traditioner.

Det här året kommer Systembolaget ha stäng under tre dagar och på så sätt förhindra människor att kunna köpa sitt middagsvin. Dagen innan siste april brukar för många vara den föredragna dagen för att inhandla sin alkohol men i år är detta en söndag och systemet är därför stängt. Detta skapar stor trängsel och långa köer men kommer inte minska alkoholkonsumtionen nämnvärt.

Då man inte kan få tag i sin alkohol hos sitt lokala systembolag tvingas många att åka över gränsen. Detta gör så att vi får in mindre skatteintäkter som skall gå till välfärd så som skola och sjukvård.

Människor bör kunna köpa alkohol alla dagar om året även siste april. Vi har en tro på människor om att de kan hantera alkohol på ett ansvarsfullt sätt utan att staten eller kommunen som ”storebror” skall fatta beslut åt oss.

Ett monopol är aldrig bra och är lagstadgat förbjudet, att staten har ett på alkohol är lika farligt som vilket monopol som helst. Enligt oss kan systembolaget lika gärna strunta i att öppna dörrarna igen den 2 maj.