Universitetet vill ändra reglerna

- in Nyheter

Lunds universitet vill erbjuda internationella studenter kurser i engelska och svensk studiekultur innan de börjar sina studier. Men nuvarande praxis på Migrationsverket lägger hinder i vägen. Nu har rektor Per Eriksson skrivit under ett förslag för att få myndigheten att ändra sina regler.

Enligt ett beslut i Migrationsverket 1994 kan inga internationella studenter få uppehållstillstånd i Sverige för att ägna sig åt förberedande studier på engelska. Det har gjort det svårt att rekrytera studenter till Sverige som vill komma hit och lära sig engelska innan de börjar sina internationella masterprogram.

– Vi vill nu att Migrationsverket gör ett undantag från praxis. Dessa kurser ska kunna ges i samråd med lärosätena som måste godkänna utbildningsleverantörerna som vill erbjuda kurserna, säger Daniel Gunnarson, koordinater för masterprogrammen på Lunds universitet, som har författat förslaget.

Universitets förslag har ännu inte nått Migrationsverket när Lundagård tar kontakt med dem. De säger att problemet inte är okänt för dem. Och att de måste ha ett större underlag från fler lärosäten för att kunna fatta ett beslut.

– Praxis är inte något man ändrar från en dag till en annan. Det är viktigt att man har alla möjliga konsekvenser klart för sig innan man beslutar om nya riktlinjer, säger Anita Engström, handläggare på Migrationsverket.

I första hand är förslaget ett försök att locka studenter som inte klarade av de engelskatester som krävs för att komma och studera i dag. Förutom engelska ska den ge en introduktion till hur man läser och skriver vid svenska lärosäten. Det gör att delar av kursen skulle bli intressant för studenter som redan har blivit antagna vid universitetet.

– Jag tror även att en hel del av dem kan tänka sig komma hit tidigare och läsa delar av kursen. Till exempel under sommaren innan de ska börja sina program hos oss, säger Daniel Gunnarsson.

Även om de redan har lagt mycket pengar för att komma hit?

– Om du ändå ska lägga 280 000 på en ingenjörsexamen, plus 150 000 på levnadskostnader, då finns nog en möjlighet att skrapa ihop 35000 kr för en sommarkurs. Speciellt om du får en bättre start på dina studier och ett bättre resultat i slutändan.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Migration Migraines

I first came to Sweden in 2013 to