Polisen: "Drick varannan vatten"

- in Siste april

Stina Karlgrund, biträdande områdeschef för polisen i mellersta Skåne, som är en av dem som planerar bevakningen inför Siste april. Hur organiserar ni bevakningen?

Stina Karlgrund, Biträdande områdeschef för polisen i mellersta Skåne
Stina Karlgrund, Biträdande områdeschef för polisen i mellersta Skåne

– Vi samverkar med flera aktörer, bland annat räddningstjänsten och kommunen. Det kommer att vara flera poliser på plats. Det finns både poliser i uniform och civila poliser. Vi kommer att göra vårt bästa för att studenterna ska känna sig trygga.

Förra året var det intern kritik mot att polisen var underbemannad. Hur många poliser kommer att arbeta i år?

– Det brukar vi inte tala om. Det är mest lundapoliser som jobbar med Valborg. Och det kommer även att vara poliser från andra orter i mellersta Skåne som är i Lund just det dygnet. Bemanningen hänger givetvis också på hur många människor som är i staden.

Hur många människor kommer att festa på Siste april?

– Förra året var det 25 000 personer i staden. Vi vet inte hur många det blir i år. Om det är dåligt väder kan det bli 10-12 000 personer. Är det soligt kan det bli uppåt 25 000 personer.

Har ni några nyheter inför årets bevakning?

– Vi kommer att ha en informationsbuss. Dit kan studenterna anmäla sina förluster av saker, stölder eller annat. Dit kan folk också vända sig om de har frågor till polisen.

Vad är ditt bästa tips till studenterna?

– Det är bättre att ha roligt så länge som möjligt istället för att bli så full som möjligt. Drick varannan vatten.