”Det finns inte någon rivalitet längre”

- in Spex

Spexen i Lund har bestämt sig för att samlas under ett gemensamt paraply. I den nyetablerade föreningen Spexlund vill man slå vakt om de goda krafterna och tona ner rivaliteten.

– Eftersom mycket bra produceras just nu är ambitionen att behålla vår guldålder istället för att riskera att den spinner loss i en negativ spiral, säger ordföranden Peter Dahl.

Fram till i mars i år har det saknats ett övergripande spexsamarbete i Lund. Det som har funnits är den årliga drabbningen mellan alla spexen i den egna melodifestivalen ”En Gång Till”. Men efter att vinnarna har utsetts har det inte funnits någon naturlig mötesplats. Inte förrän nu.

– Vi vill att alla ska kunna träffas under roliga former och lära känna varandra utanför sina egna spexgränser, säger Peter Dahl som är initiativtagare och ordförande i den nya föreningen.

Peter Dahl tänkte redan förra hösten att spexvärlden behövde en gemensam plattform att jobba utifrån. Visionen med Spexlund är att ta fasta på det som förenar istället för det som skiljer.

– De olika spexens styrelser och de som dubbelspexar känner varandra. Men det är aldrig så att den som står i köket på ett nationsspex känner de som står i köket på ett annat nationsspex.  Det finns ”En Gång Till”, men jag tror det finns utrymme att göra mer som skulle gagna väldigt många, säger Peter Dahl.

Nu blir utmaningen att ena spexen som inte alltid har samma syn på vad ett spex är. De har också olika förutsättningar för att spänna musklerna. Vissa består av stora ensembler som drar fulla hus i Stora salen på AF-borgen. Andra är mindre nationsspex. Några började på 1800-talet, det senaste tillskottet drog igång i år.

– Ska man ge dem en definition kan man knappast säga att de utövar samma konstform, säger Peter Dahl och fortsätter:

– Men nu vill vi slå vakt om det vi har gemensamt, att vi alla har det väldigt, väldigt roligt tillsammans.

Hur kommer alla gamla konkurrenter att kunna enas?

– Det finns inte någon rivalitet längre. Det är frånvaron av denna som gör att det angeläget att slå vakt om samarbetet nu, säger Peter Dahl.

Än så länge har Spexlund mest hunnit med att jobba med årets uppsättning av ”En gång till” som går av stapeln på lördag. Det verkliga arbetet kommer dra igång till hösten.

–  Nu kan vi tillsammans sträva efter samma sak, att bli bättre. Inte minst blir det billigare för oss att utveckla våra kompetenser tillsammans, säger Peter Dahl.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Alla skratt leder till Rom

Glada romare, triangeldramer och budgetkris. Lundaspexarna ger föreställning Nero, som trots en del frågetecken är ett mycket underhållande spex, tycker Lundagårds recensenter.