Spexens All-star gör upp

- in Spex

Med spexare, av spexare, för spexare. På lördag möts de upp i ”En gång till”, melodifestivalen för Lunds samtliga spex. Men först måste det repas.

Peter Dahl, Ragnvi Melin och Namn Namn är redo för En Gång Till. Foto: Lukas Norrsell
Peter Dahl, Ragnvi Melin och Sofia Nordin är redo för En Gång Till.
Foto: Lukas Norrsell

– Vilka är ni?

– Dolusspexet. Fantomen.

– Ok, Fantomen, stig in.

En av de första grupperna som ska testa sin låt är fyra Dolusspexare. De träder in i ett litet källarrum på Kristianstads nation. Två tagningar får räcka, det finns elva andra band som väntar på sin tur.

– Det är sjukt kul att återuppleva spexstämningen, vi drabbades av postspexdepression när vår intensiva föreställningsvecka var över, säger Dolusspexaren Isak Engqvist.

Alla ensemblerna på repet har samma mål. Att vässa sina bästa nummer inför lördagens melodifestival där spexen ska mäta krafter med varandra. Men ändå är det ingen tävling som väntar.

– På lördag handlar inte främst om att vara bäst, säger regissören Ragnvi Melin och fortsätter:

– Det är speciellt med ”En Gång Till” för att det är den enda gången som alla spexare träffas och gör något så stort tillsammans.

De något udda låttitlarna som ”Nej, så tjukk du har blitt” och ”Påven är en medlarmåtta” vittnar om att det är en annorlunda sångfinal som väntar. Även priserna som ska delas ut skvallrar om något utöver det vanliga. Klasserna som det tävlas i är roligaste ton, roligaste kuplett, roligaste framförande och bästa koreografi.

Lite udda kategorier?

– Nja, förra året hade vi en prisklass i mest lundensisk humor, säger producenten Peter Dahl.