Försäkringen gav honom pengarna tillbaka

- in Nyheter

På väg hem från tåget blev Arvid Myhlback hotad och rånad på sin dator. Bara en månad tidigare hade han skaffat en hemförsäkring som gav honom pengarna tillbaka.

Sent en decembernatt förra året är Arvid Myhlback på väg hem till sin lägenhet i Malmö efter att ha tillbringat kvällen i Lund. Eftersom bussen har slutat gå måste han promenera från tågstationen till sin lägenhet på Nobeltorget. I höjd med Folkets Park hinner plötsligt en man ikapp honom och stannar honom på gatan. Några minuter senare har han hunnit bli knivhotad och tvingats lämna ifrån sig väskan med sin bärbara dator.

– Han höll fram kniven mot mig och visiterade mig. Det var bara datorn som han till slut tog eftersom min mobil var gammal och trasig och jag var pank och inte hade några pengar på mig, berättar Arvid Myhlback.

Förutom att rånet i sig var en väldigt obehaglig upplevelse, är han glad att han bara en månad tidigare hade skaffat sig en hemförsäkring.

– Jag hade nyss flyttat från Lund till en andrahandslägenhet i Malmö, där hyresvärden krävde att jag hade hemförsäkring. Dessutom fick jag ett bra erbjudande genom fackförbundet Sveriges Ingenjörer som jag är medlem i, säger han.

Fick tillbaka 2 700

Av försäkringsbolaget fick han tillbaka 2 700 kronor, den summa som hans ett år gamla Netbook var värd. Rånaren åkte senare fast, men eftersom domen mot honom ännu inte har vunnit laga kraft så vet Arvid Myhlback inte om skadeståndet för brottet han utsattes för kommer att betalas av den skyldige eller av försäkringsbolaget. Men han gissar på det senare eftersom han var långt ifrån det enda offret.

– Det var över trettio personer totalt som råkat ut för rånaren i Malmö och Lund, så jag tvivlar på att han har möjlighet att betala ut skadestånd till alla, säger han.

Oavsett hur stor skadeståndssumman blir så är Arvid Myhlback mest tacksam för att hemförsäkringen gjorde att allt gick så smidigt.

– Om jag inte hade haft den så skulle jag ha behövt gå till brottsoffermyndigheten för att ansöka om brottskadeersättning, vilket verkar mycket krångligare.

Lätt att glömma försäkra sig

Arvid Myhlback menar att det var rena turen att han just skaffat sig en försäkring när han råkade ut för rånet. Han hade bott oförsäkrad i Lund i mer än ett halvår precis innan.

– Som ny student är det så mycket annat att tänka på att det blev inte av. Dessutom var jag fortfarande folkbokförd hos mina föräldrar då och tänkte nog att deras hemförsäkring gällde även mig, säger han.