Lottning ersätter bostadsköandet

- in Bostad, Studentliv
@Jacob Hederos

Runt 600 bostadslösa utländska studenter förväntas komma på Arrival day i sökandet om uppskattningsvis 100 lyor. Men i år får man ingen förtur till boendet om man står i kö.

”Vi vill göra det mer rättvist”, säger bostadsansvarige Sara van Lunteren.

Det har blivit något av en vana för utländska studenter utan säkrat boende att sätta sig i kö utanför AF-borgens portar dagen innan Arrival Day.

Detta i hopp om att ta över de bostäder som inte tas av de cirka 1400 studenter som redan fått boendet tilldelat. Men i år blir det till ingen nytta.

– Vi har beslutat att skapa andra och mer rättvisa rutiner för hanterandet, säger avdelningschefen Sara van Lunteren på LU accommodation.

”Fel att låta dem sitta där”

Det är LU accommodation som tillhandahåller kontrakten på de cirka 1400 lägenheter som universitet kan hyra ut till utländska studenter.

– Vi har fått kritik för vårt sätt att hantera det och det har känts fel att låta dem sitta där. Någonstans så är det så att vi tillåter det osäkra köandet att fortsätta genom att inte göra något annat åt det.

Lottlösning

Lösningen inför årets Arrival day blir därför en utlottning av kölappar till alla som är behöriga och infinner sig klockan 9 i borgen.

Har informationen kommit ut?

— Det har skickats ut information, så förhoppningsvis har det gått fram att man inte tjänar på att köa, säger Sara van Lunteren och tillägger att det även ska finnas information och väktare på plats om någon ändå kommer.

Färre bostäder detta år

Förra året sov 61 stycken i Café Athen, och totalt delades cirka 100 bostäder ut. I år förväntas det finnas färre bostäder, uppger Sara van Lunteren.

– Men det är också så att det fanns lediga bostäder kvar även efter förra årets Arrival day som ingen ville ha.