Vegetariska mandelköttbullar

- in Reportage
@Ida Ölmedal

Miljövetaren Linda Nilsson, en av inititativtagarna till Wermlands nations gröna pub Greenway, visar hur du lagar miljövänligt och vegetariskt. Läs receptet här!

Tuggmotståndet är perfekt. Men vad som är mer överraskande är smaken som söker sig upp mot gommen när man sätter tänderna i en av Linda Nilssons mandelbollar. De smakar nästan precis som kött. Fast bättre.

– Ja, jag började göra dem till vårt julbord hemma eftersom jag är vegetarian. Men de blev så poppis att jag får göra dem till hela släkten numera, berättar hon.

Förutom att hon är en av de drivande bakom Wermlands nations gröna pub Greenway är Linda Nilsson miljövetare. Och just att dra ner på köttet är ett av de bästa knepen att ta till om man vill äta mer miljövänligt, säger hon.

– Man behöver ju inte skippa köttet helt, men man kan försöka spä ut det och välja bort kött som har stor miljöpåverkan. Nötkött har exempelvis stora utsläpp, men generellt kan man annars säga att kött från djur som betar är bra kött, eftersom det håller landskapen öppna. Det främjar den biologiska mångfalden.

Mandlarna i köttbullarna är ekologiska och rotfrukterna som gör dem sällskap i lunchlådan är närodlade.

– Där gäller det att gå efter säsong, säger Linda Nilsson och tipsar om Naturskyddsföreningens schema över grönsakssäsongerna.

– Men mitt bästa miljötips är att inte slänga någonting. Kolla vad du har för rester innan du lagar mat.