Kängor och skalprinciper

- in Nyheter

Den kanske viktigaste detaljen då en Svalbardsexpedition planeras är vilken utrustning som ska packas. Hållbarhet och kvalitet är två goda ledord då platser med påfrestande väder ska besökas. Skydd mot väta och vind är ytterst viktigt, så även förmågan att kunna klara av kyla. Utrustningen från topp till tå måste kunna stå emot de påfrestningar som väntar. Den kanske viktigaste detaljen utgörs av skodon.

En person som åkt skidor har förmodligen hört talas om ”Skalprincipen”, eller ”lager på lager”-principen. Tanken är att i tre lager garantera att kroppen skyddas från väta och vind utifrån, förblir varm samt transporterar bort den fukt som kroppen producerar vid fysisk aktivitet.  Kombinationen av underställ, en varm tröja och en skaljacka är ett bra exempel på hur detta genomförs i praktiken.

Samma tanke finns bakom de kängor vi kommer använda. Kängorna ses som fotens ytterplagg och ska kompletteras med två par sockar för att optimera funktionen. Innersockan har samma funktion som ett underställ och ska föra bort fukten från foten. Yttersockan ger isolering och värme samt ökar dämpningen under vandring på hårt underlag. Att ha två sockar i sina skor minskar dessutom risken för skavsår, eftersom friktionen sker mellan de båda sockorna och inte mellan socka och hud. Ytterst viktigt för att få en vandring fri från otyget skavsår!