Andra saker som är bra att ha på Svalbard

- in Nyheter

Anton skrev tidigare ett inlägg om vikten av god och funktionsduglig utrustning i form av kläder och skor. I mina ögon är det självklara attribut som kan ses närmast triviala i förhållande till vad modern teknik har att erbjuda en sådan som mig. Jag närmast älskar elektronik och prylar i den mån man kan när man lever på en studentlön och har som orubbligt grundkrav att prylarna ska vara lätthanterliga, konfigurerbara in i minsta detalj och helst alltid fungera. Därmed sagt att jag inte är en sådan som köar i timmar för att köpa det senaste. Tvärtom! Det ska vara välbeprövat och botat från obligatoriska barnsjukdomar innan jag ens sneglar åt produkten.

Så, vad är då det viktigaste att ta med sig när man ska åka till en av världens nordligaste bosättningar? En hel del skulle jag vilja påstå. Men tyvärr gör flygbolagens bagagerestriktioner att storleken och antalet blir något begränsad. Någonstans får man göra avvägningen om det är värt att ta med min Squeezebox för att med god ljudkvalitet kunna strömma Spotify trådlöst istället för ett par extra långkalsonger. I just det fallet vann långkalsongerna och jag har försökt sålla fram det absolut viktigaste. Vilket blev det som behövs för att vi ska kunna spela in våra intervjuer på ett vettigt sätt samt ett par saker för att dokumentera våra äventyr.

Vad behövs då för att vi ska kunna skriva vår uppsats på ett smidigt sätt? En bättre begagnad laptop är en bra början. Både för att skriva och spela in våra intervjuer. Därtill behövs en mikrofon för att vi ska få ett så klart och brusfritt ljud som möjligt. Vi lägger även till ett litet externt ljudkort för att förstärka mikrofonsignalen till datorn. Sedan en filmkamera med tillhörande stativ för att vi ska kunna se våra intervjuobjekt och lättare avläsa kroppsspråk och reaktioner på vad som sägs. För säkerhets skull tar vi med en diktafon också. OM datorn nu skulle få för sig att strejka. Livrem och hängslen.

Utöver uppsatsen kommer vi förhoppningsvis ta oss ut och göra roliga och spännande saker som borde dokumenteras. Då behöver vi alltså en kamera, och gärna ett par objektiv att byta mellan (beroende på hur nära isbjörnarna Anton vågar gå). Även här skulle ju en filmkamera vara bra att ha. Den har jag ju redan packat, men ett vattentätt kamerahus och en modifierad äggtimer (för att göra balla timelapse-sekvenser) är alltid bra att ha. En extern hårddisk packad med allt vi kan behöva för att fördriva tid med (fungerar även som backup). Sist men inte minst min iPod Nano fylld till bredden med Led Zeppelin. För stunder då jag tröttnar på Antons gnäll om hur världsbankens långsiktiga filosofi inte är ett hållbart alternativ om man vill att tredje världen ska utvecklas till fullt fungerande i-länder.

Det var nog det hela! Listan skulle kunna göras längre men mer än detta får jag nog tyvärr inte plats med. Men om Antons kängor inte skulle dyka upp i tid bör han ha plats för Squeezeboxen åtminstone…