Lars Monsen och Nordkalotten 365

- in Nyheter

Tänk dig att i ett helt år bo och vistas ute i vildmarken som utgör de nordligaste delarna av Sverige, Norge och Finland. Utan bekvämligheter och till stor del utan kontakt med andra människor. Vandra, paddla kanot och fiska är i stort sett det du kan sysselsätta dig med. Där har du upplägget för norsk-samiske äventyraren Lars Monsens projekt ’Nordkalotten 365’.

Vi har nu i åtta avsnitt följt denna fantastiska serie om en fantastisk man i en fantastisk miljö. Det handlar inte om att lyfta fram prestationer eller extrema överlevnadsmoment. Det handlar om en man som älskar naturen och bestämmer sig för att packa kamera, tält, fiskespö och en hopfällbar kanot (?!) och sedan vandra ut i skogen för att komma tillbaka ett år senare. Under året träffar han både människor och djur av olika de slag. Favoriten är helt klart den finländske guldgrävaren som inte kan öppna en ölflaska! Vid ett par tillfällen får han även besök av nära och kära men i övrigt är han själv med naturen och sin hund.

Lars är en rutinerad äventyrare då han bland annat har korsat både Norge, Alaska och Kanada till fots. (Det senare tog två år och sju månader och var en sträcka på 8252 km). Han har dessutom skrivit ett antal böcker om sina äventyr.

Hela serien och mer information om Nordkalotten 365 finns på http://www.nrk.no/nordkalotten365/