Konceptet talar för att stanna

- in Kultur
@Lundagård

Från retorik på högskola till tävlingstal på nation. En idé med underhållande potential, tycker Daniel Kindstrand.

 

Onsdagskvällens regnbeklädda höstmörker motarbetas av ett överfullt Blekingska. Stearinljus sprider en genuin pubvärme som en välbehövd tröst för de som redan fått förkänningar av vinterdepressionernas annalkande nattfärgade dagar. Men det är inte bara en vanlig pubkväll på Måsvägen 11, utan Rhetoric Slam står på Blekingska nations agenda.

Intresset för kvällens underhållning är stort och halvdålig ståplats blir straffet för sen ankomst. Rhetoric Slam är ett tävlingsfenomen i retorik vars idé kläcktes på Södertörns högskola i Stockholm. I våras fick det ben långa nog för att ta sig ner till Lund.

”Vi är väldigt nöjda med hur bra Rheroric Slam har landat i Lund”, säger Johan Kovaniemi från Stockholm som en av de två chefarrangörerna.

Kvällens event på Blekingska var det fjärde i ordningen, men som en av talarna inledde den muntliga argumentationen: ”en fjärde gång behöver inte vara sämre än första gången” och fortsatte med komiska inslag på kvällens tema, som var just ”första gången.”

Tävlingen öppnades uppmed ett referenstal tänkt att fungera som måttstock för de åtta efterföljande tävlingstalare, som graderas 1-10 direkt på scen efter varje framträdande av en tredelad jury. Alla individuellt skrivna treminuterstal möttes av raka domar från Södertörns studierektor i retorik Fredrik Söderquist, Lunds motsvarighetSara Santesson och sist men inte minst Cecilia Patriksson, kurator på Blekingska nation.

Strukturen för kvällen håller arrangören Hampus Siöland i, som iförd helkostym agerar som en uppmuntrande konferencier som håller i taktpinnen och portionerar ut lagom med pauser.

Det är med en trevlig hets som Hampus bygger upp förväntningarna mellan varje talare genom presentationerna, ackompanjerad av en introlåt som medarrangören Jakob Lundgren styr från ljudteknikens hörna.

När sedan kvällens åttonde tal av Jonathan Hörnhagen precis avslutats och bemöts av några ärliga rader från domarna, likt övriga ”förbandstal” som han kaxigt kallade sina föregångare, följer juryns interna poängsummering i väntan på att vinnaren ska utses. Några köper öl i barens breda utbud. Andra smuttar nöjt på en trappist i efterrättsliknande glas och diskuterar kvällens talare.

Efter några minuter är konferencieren Hampus Siöland åter på scen och kallar upp de tre sista talarna som kvällens finalister. På plats i scenljuset är alla tre stela av förväntan och publiken fokuserade inför juryns stundande beslut. Förstaplatsens ära landade slutligen i retorikstudenten Jonathan Hörnhagens händer som också tog emot ett diplom som avslutning på en för många uppskattad pubkväll.

– Mycket hög kvallitet, säger jurymedlemmen Fredrik Söderquist och får instämmande kommentarer från både Sara Santesson och Cecilia Patriksson.

text: Daniel Kindstrand

Nästa Rhetoric Slam ser vi på Blekingska nation i slutet på oktober och för den som inte kan vänta sker ett Slam 10/10 på Underbara bar i Stockholm.