Den nya bubblan

Elisabeth Gehrke höjer ett varningens finger åt de som skanderar ”avgifter åt alla”, det oroväckande skuldberget i världen är ännu en anledning att vara vaksamma mot studieavgifter i Sverige.

Avgiftsfrihet för högre utbildning är inte bara en fråga om ideologi, det är även i allra högsta grad om ansvar för vår ekonomi. Den 30e september uppnådde nivån av utstående studielån i USA till 848 miljarder dollar. Smaka på den summan. 76 miljarder av dessa är lån som inte längre betalas tillbaka på.

Sätt detta i kontrast till den summa det hade kostat skattebetalare för att finansiera avgifterna för högre utbildning i USA. Då handlar det om ungefär 70 miljard dollar om året. Det är bara en fråga om att prioriteringar. Motsvarande summa lägger försvarsdepartementet på ”oförklarade utgifter”. 

Det är lätt att undra vad det amerikanska systemet har att göra med Sverige. Men tyvärr är trenden runt om i världen att det går mot avgiftsbelagda system, där studenterna får skuldsätta sig över öronen för att ha råd med sin utbildning. Den diskussionen förs även i Sverige, om än i mer diskreta former i rum där stolarna kostar mer än din månadshyra. Det talas om att vi inte har råd med avgiftsfri utbildning, och för att få kvalitet så måste studenterna investera.

Det heter att utbildning är en investering för individen och inte samhället. Men i Sverige är vårt välfärdssystem rent av beroende av att vårt utbildningssystem ser ut som det gör. Det är exempelvis svårt att tänka sig att en läkare med enorma studieskulder skulle kunna tänka sig stanna kvar i Sverige med de förhållandevis låga löner vi har. Högre utbildning har mer än ett syfte.

När ekonomin är försvagad så vänder sig allt fler till den högre utbildningen, denna trend kan vi även se i Sverige. När osäkerheten råder så vill allt fler skydda sig med den försäkring som högre utbildning uppfattas vara. Tyvärr är utbildning ingen garanti för jobb, detta kan vi särskilt se i länderna som är hårdast drabbade av krisen. Då blir den så kallade investeringen för individen i form av stora studielån ett enormt risktagande för både individen och samhället.

Därför är det extra viktigt att se till de många positiva effekter som en fri högre utbildning ger samhället. För att lönen ändå blir högre av att studera, i länder med en hög grad av utbildning så finns det även en hög grad av demokrati och fler får möjligheter att förverkliga sig själva. Vi ska inte heller underskatta den roll den avgiftsfria utbildningen spelar för vår höga grad av sociala tillit.

Jag tycker det är lika underligt varje gång jag hör någon säga att vi inte har råd att skattefinansiera högre utbildning. Att sätta unga människor i en sådan skuld i detta ekonomiska klimat och slänga ut allt gott avgiftsfri utbildning ger vårt samhälle. Hur kan man i all sin dar tycka att det är ansvarsfull politik?

Fakta

[checklist]

Elisabeth Gehrke är den socialliberala pomeranian-hundägaren som också är Sveriges förenade studentkårers(SFS) före detta vice ordförande, studentrepresentant i universitetsstyrelsen och ledamot i den exekutiva kommittén av Europeiska studentunionen. På schemat står denna termin statsvetenskap, men Elisabeth tar även fatt i pennan emellanåt som en av Lundagårds utbildningspolitiska krönikörer som publiceras varje onsdag.

[/checklist]