Lärarutbildningen och modevetenskapen hotas

- in Nyheter, Studentliv
@Jacob Hederos

Pengarna för att driva de två utbildningarna kan ta slut om drygt ett år. Den ansvariga fakulteten kräver snabba besked från universitetsledningen.

För tillfället drivs utbildningarna av myndighetskapital, universitetets överskott av outnyttjade resurser. Men de avsatta pengarna tar slut 2014, och för tillfället saknas framtida finansiering. Det rapporterar City Helsingborg.

Om inte universitetsledningen kan ge besked på den fortsatta finansieringen, hotar den ansvariga humanistiska och teologiska fakulteten med att dels frånsäga sig ansvaret för lärarutbildningen, dels flytta den unika utbildningen i modevetenskap till Lund.

Det skriver dekanen vid humanistiska och teologiska fakulteten, Lynn Åkesson, i ett brev till universitetsledningen.

– När vi tog beslutet om att starta utbildningarna fick fakulteterna tillåtelse att använda sig av universitetets överskott. Vid tidpunkten trodde vi nämligen att vi skulle få pengar till fler utbildningsplatser från regeringen. Men så har det inte blivit, säger prorektorn Eva Wiberg till City Helsingborg.

Fakulteten kräver svar gällande den fortsatta finansieringen inom en månad, men det kan de inte vänta sig, enligt prorektorn.

Men att det skulle sluta med att utbildningarna ska behöva förändras så drastiskt, betvivlar både prorektorn, dekanen och rektorn.

– Vi ska nog klara det, säger rektor Per Eriksson.

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.