Med tiden som ljus

- in Kultur, Kultur & Nöje

Grant Watkins och Andreas Sandström undersöker ljusets förändrade gestaltning i rummet, i utställningen timeslice hos Galleri Pictura.

Hur tolkar och förhåller vi oss till metafysiska storheter som tid och rum? Och vilken roll spelar ljusets skiftningar för vår förståelse och upplevelse av dessa storheter?

Detta är några av de ambitiösa frågor som de stockholmsbaserade konstnärerna Grant Watkins och Andreas Sandström laborerar med i sitt senaste samarbete timeslice, som hade vernissage i fredags på Galleri Pictura.

– Konstverken behandlar begrepp som tid, rum och ljus. De handlar inte minst om ljusets förändringar av rummet, säger Andreas Sandström.

I utställningen använder konstnärsparet skilda tekniker och konstformer som fotografi, video, skulptur och installationer.

– För oss är det viktigt att konstverken är vackra, men koncepten bakom har också betydelse, säger Andreas Sandström.

– Fotografiet är ett sätt att fånga ljuset och därigenom visualisera tiden, fortsätter Grant Watkins.

I två av konstverken som visas på utställningen, 30 days and 30 nights och i 24 hour nails, använde sig Andreas Sundström och Grant Watkins av en så kallad timelaps-teknik. Tekniken innebar att konstnärerna tog stora serier av bilder, i givna sekvenser under längre perioder, från stationära punkter.

– Vi är framför allt intresserade av dissonanser – att det finns någoting som stör bilden med olika optiska effekter, säger Anders Sundström.

– Vi hoppas att besökarna ska kunna upptäcka något på egen hand i konstverken. Att de ska kunna uppleva något av materialen och rummet, säger Grant Watkins.

  • Utställningen pågår fram till och med den 16 november i Galleri Picturas utställningssal högst upp i Universitetshuset.
  • Öppet:  Tisdag-fredag 14-17