Hur sitter vi egentligen?

- in Reportage
@Carl-Johan Kullving

Frenetiskt skrivande på lap­ topen, slött lutad över en bok eller med pipetten i högsta hugg. Det finns många sätt att plugga på och alla belastar de kroppen på något sätt. Lundagård har ta­ git reda på hur du sätter dig rätt.

Som student sitter du ofta ner i en och samma ställning flera timmar varje dag, något som påverkar kroppen. Klas Andersson och Anne Link är sjukgymnaster med inriktning ergonomi på företagshälsovården vid Lunds universitet och är måna om att människor inte ska belasta kroppen fel.

– Genom att sitta ergonomiskt undviker man att få långsiktiga belast- ningsskador, säger Klas Andersson.

– Belastningsbesvär kan dröja 10 till 15 år innan de visar sig. Sedan är det väldigt individuellt hur stor belastning som krävs för att bli skadad, säger Anne Link.

Ergonomi handlar om att anpassa människan efter omgivningen och omgivningen efter människan. Om att använda kroppen på rätt sätt när man arbetar. På så sätt undviks besvär i leder och muskler som annars belastas mycket och felaktigt.

 

För studenter finns det flera situationer som man bör vara uppmärksam på. När du använder stationär dator finns risk för musarm. Till och från föreläsningen kan tunga väskor fulla med böcker transporteras på axelremsväskor som kan skada nacke och skuldra. Studenter bör även ha en bra sittställning under läsning för att undvika belastning på nacken. I labbmiljö är det viktigt att tänka på hur man sitter framför mikroskop eller använder pipett.

Men det är inte bara kroppsställningarna som ger belastningsskador.

– Stress förvärrar belastningsbesvär. Vid hög stressnivå finns 50 procent högre risk för belastningsbesvär, visar studier. Vid stress ökar spänningen i muskulaturen vilket ger ökad belastning. Många studenter kan bli bättre på att planera sin tid för att minska stressnivån, säger Anne Link.

 

Just nu renoveras och byggs den nya LUX-byggnaden vid Sölvegatan och i december ska Eden börja renoveras. När universitetets salar inreds finns möjligheten att använda universitets- ergonomernas kompetens för att inreda salarna mer ergonomiskt.

– Det är bra att universitetet satsar mer på studiemiljöerna, men det hade behövts mer ergonomiskt tänk. Till exempel är inte alla stolar optimala att sitta länge på, säger Anne Link.

– Vi ser ett ökat intresse för ergonomiska aspekter i dag jämfört med för sju år sedan, då jag började som ergonom på universitetet, vilket känns bra. Men det är svårt att få till stånd ergonomiska sittplatser över hela universitetet. Redan i förskolan och under uppväxten används fel stolar och det är svårt att ändra den kedjan, säger Klas Andersson.

– Ekonomin sätter ibland käppar i hjulet. I den bästa av världar skulle det vara elektriskt höj- och sänkbara bord i alla datorsalar, men då får man sätta det i proportion till hur ofta studenterna använder det. Det är ju en kostnadsfråga, säger Anne Link.

Foto: Henrik Larsson

Fakta

[checklist]

Tio tips för en bättre pluggställning

  • Undvik att sitta med framåtböjt huvud. Justera datorskärmen till ögonhöjd. Investera i ett laptopstöd eller bygg ett podie till laptopen med dina kursböcker.
  • Lägg en kudde i svanken så att du undviker att kröka ryggen.
  • Var fysiskt aktiv 3-4 gånger i veckan. Genom att motionera hjälper du till att stärka din kropp, öka blodcirkulationen och minska stressen.
  • Var flexibel när du pluggar. Ta pauser ofta och variera ditt sittande. Att stå vid bokhyllan och läsa ett tag är också bra.
  • Skaffa en kilkudde att sitta på under föreläsningarna. Kan smidigt transporteras i en tygväska ifall det känns genant med kudde i plugget.
  • Ha inte för låg arbetsyta. Arbeta vid ett bord som är anpassat efter din längd.
  • Skriver du med höger hand kan det vara bra att använda vänster hand för datormusen eller vice versa. Att använda kortkommandon på datorn är också ergonomiskt rätt eftersom du centrerar din arbetsyta.
  • Jobba centrerat och nära arbetsytan framför dig.
  • Köp en speciell hållare att ha under böckerna, eller lägg en pärm under för att skapa en sluttande yta vid läsning.
  • Använd gärna ryggsäck eller annan bra väska som ger jämn belastning när du transporterar dina saker.

[/checklist]