De odlar mustasch för livet

- in Studentliv

Movember har kommit till Sverige och tar över där Cancerfondens Mustaschkamp lämnade förra året. Under torsdagen samlades studenter i AF-borgen för att slätrakas och därefter påbörja en månads intensivt mustaschodlande.

På ett podie i Café Athen står en nästintill antik barberarstol uppställd. Försiktigt cirklar ett par kommande deltagare i Movember kring barberaren Emma Svärd från salong Freestyle. Hon står redo med rakapparaten för att ge alla som ska vara med i uppmärksammandet av protastacancern en ren start för novembers stora mustaschodlande.

Robert Lekström, teknikman som pluggar till lärare , är övertygande i sitt engagemang och är säker på varför han gör det här.

–Det saknas ett motsvarande medialt intresse för mäns testiklar i jämförelse med uppmärksamheten kring bröstcancer, säger han.

–Samtidigt är det en kul grej och jag tänker ta varje chans att prata om prostatacancer så fort någon kommenterar att mitt månadsgamla skägg rykt till förmån för en mustasch.

John Stranne, Helsingkronas bostadsförman och blivande civilingenjör i elektronik, är liksom Robert Lekström en del av Team Helsingkronas Mustaschlag.

–Jag tyckte att det var bra att passa på att få en proffsig rakning, även om jag är lite besviken över att det inte utförs med rakknivar här idag, säger John Stranne.

 

Oskar Palmerot, kurator och ekonomistuderande anser själv att han bör vara här och representera Lunds Nation, därför rycker skägget idag.

–Jag räknar med en hel del skämt på min egen bekostnad, men det tar jag eftersom det är för en bra sak.

Vid ett bord sitter Ted Wallace, som pluggar litteratur, och samlar mod med stöd av vännen Caroline Ljungqvist. Han har just nu en maffig mustasch men har redan förberett sig genom att raka av skägget. Snart är det dags att kliva upp i stolen och raka bort resten.

–Eftersom jag har haft skägg och mustasch länge räknar jag med att det kommer att bli många frågor om vart min ansiktsbehåring tagit vägen. Men för mig är det en riktigt bra ursäkt för att ha mustasch helt enkelt.

Och det känns ok att börja om renrakat när det är för ett gott syfte?

– Visst är det synd att raka bort den jag har nu men samtidigt tror jag att det kommer att öppna upp för samtal när det börjar gro mitt i ansiktet igen.

Caroline Ljungqvist håller med och fyller i hur viktigt hon tycker att det är att visa sitt stöd.

– Jag tycker att det fattas uppmärksamhet kring prostatacancer. I vår familj är vi inte drabbade av det rosa, men däremot av det blå.