Vilka rubbade cirklar

- in Nyheter
@Max Jedeur-Palmgren

En av alla de bra sakerna som finns med att jobba med tidning är att man alltid jobbar mot tydliga deadlines. Men de kan också vara en av de jobbigaste – i alla fall när man upptäcker väldigt sena (och väldigt stora) fel. Så här kan det nämligen gå till.

Kommer ni ihåg den här sidan från förra numret?

En genomgång av hur höstens novischskörd har fördelat sig över Lunds nationer, och en jämförelse över hur stora nationerna är idag jämfört med första terminen efter obligatoriets fall.

Men klockan 04.30 på måndagsmorgonen – två och en halv timme innan tryck- skrev redigeraren ut den här sidan för mig att kolla på. Då såg samma den ut så här:

 

Problem?

Ja.

Ser du vad?

Det gjorde vi som tur var.

Själva idén bakom uppslaget är journalistiskt ganska okomplicerad. Vi hade fått statistiken från nationerna som jag bedömde i sig ha så pass mycket nyhetsvärde att det motiverar en publicering om vi kunde presentera det på ett kul sätt med grafik inspirerad av amerikanska tidskrifter. Kompletterat med några ”hallå där” med nationerna som stack ut så skulle vi ha en kul sida.

Statistik av det här slaget blir ju något slags betyg för hur det går.

 

Men, några ingredienserna fick denna soppa att koka över. Kombinationen underskattning av uppslagets arbetsinstatskrav och att samma person sitter ensam på specialistkunskaper som behövs på många olika områden inom redigeringen av en tidning, gjorde att just denna sidan påbörjade sin redigering väldigt sent…

 

När allt annat var klart, och redigeraren började pyssla med dessa cirklar efter en del diskussion om hur man smidigast/snabbast/snyggast får in datan i illustartionsprogrammet börjar han att pyssla med detta.

 

Efter fem timmars arbete, skrivs denna sidan ut.

Cirklarna är fel. De stämmer inte i storleksordning.

Fem timmars redigeringsjobb helt i onödan, men ännu värre – drygt två timmar innan tryck är vi tvungna att fimpa det uppslaget vi dragit på ”ettan”.

En dryg timme efter att tryckarna i Vimmerby egentligen skulle ha rullat igång, har vi ändå fått ihop ett nytt uppslag som ser helt okej ut. Men det har varit bland de jobbigaste redigeringstimmarna som jag har varit med sen jag började på den här tidningen.

Ännu värre var det nog för redigeraren som hade suttit på samma plats i nästan 24 timmar, hade gjort en massa självförtroendedödande jobb i onödan, och dessutom hade en föreläsning att gå senare på förmiddagen.

Sen smög det sig in ett par fel i alla fall. Av fyra namn som skulle in på sidan blev hela tre felstavade. Att de skrevs in på sidan klockan 7 på morgonen av en dödstrött redaktör (undertecknad) och därmed inte hann korrläsas som det ska, är ingen ursäkt men ändå en förklaring.

Det är väldigt tråkigt att se sitt namn felstavat i tidningen och det har vi stor respekt för. Det får in en rättelse i nästa nummer.

Nu har vi ”klockan fem”-sidan uppsatt på väggen som en liten påminnelse över att inte underskatta vilken tid det tar att göra bra nyhetsgrafik.

Om du som redigerare eller grafiker läser detta, och tycker att det ändå vore kul att arbeta med oss som ändå för det mesta är väldigt bra, så får du gärna höra av dig. Som du förstått är vi tacksamma för ännu mer hjälp i detta.