”Vi vill inte stoppa evangeliet i halsen på någon”

- in Kultur

Ett och ett halvt år har gått sedan Lunds stift trots ekonomiska inskränkningar påbörjade ”Det trodde du inte” som både hunnit boka konsert och visa gratisbio. Men lyckas de med sitt mål, att synliggöra kyrkan för studenterna?

Kvällen den åttonde november. På Kino har studentprästerna bjudit på Ken Loach-filmen ”The Angel’s Share”. Efteråt minglar studenter och kyrkoengagerade i Domkyrkoforum. Det bjuds på kaffe och kakor, och tillfälle ges att prata med varandra om filmen, dess budskap och vilka tankar den väckt.

Men gratiskaffet och biofilmen väcker frågor. Så sent som hösten 2011 meddelades i Lunds stifts budget att pengarna till studentriktad verksamhet skulle minska från 400 000 kronor till 300 000. Ett år senare bjuder kyrkan på kritikerhyllad film och finansierar stora delar av Blekingska Nationens Moneybrother-bokning.

Projektet ”Det trodde du inte” är tidsbestämt till sommaren 2013 och finansierat av Svenska kyrkan på nationell nivå.

– Men resursreduceringen i stiftet beror på att kyrkan helt enkelt har mindre pengar än tidigare. Därför har pengarna till studentdelen av budgeten inskränkts. Det beror varken på minskat intresse från oss eller från studenter. Men de två heltidstjänsterna för studentpräster finns fortfarande kvar, säger Josefin Andersson, studentpräst och projektledare.

När kyrkan sjösatte ”Det trodde du inte”, med målet att visa studenter vad kyrkan faktiskt står för, utfördes en enkät vid Lunds universitet, där deltagare bland annat fick berätta vad de saknade hos kyrkan. Från den tog studentprästerna med sig efterlysningar av större närvaro, lägre trösklar in och glädje i vardagen. Enkäten har varit ett instrument för att styra fördelningen av projektets pengar.

– När Blekingska ville samarbeta om ett musikprojekt och det samtidigt fanns ett utbrett intresse för att se Moneybrother i Lund, tyckte vi att det var ett jättebra tillfälle, som ett led i att slå hål på myterna, säger Josefin Andersson och fortsätter:

– Det sista vi vill är att missionera eller stoppa evangeliet i halsen på någon. Om det här projektet får oss att synas mer bland studenter kan vi inte utvärdera ännu, men det känns bra att vi når ut i fler sammanhang.

”Det trodde du inte” fortsätter under hösten bland annat med att boka in musikern Nina Ramsby till Sankt Hans den 26/11.