LU:s "ambassad" – bland landets dyraste

- in Nyheter

I centrala Stockholm är hyreskostnaderna för kontorslokaler de högsta i landet. Bland dem som lägger ut allra mest är Lunds universitet, som betalar 120 000 kronor årligen för sin ”ambassad” vid Sergels torg.   

– Vi får väldigt mycket för det priset, säger Per Eriksson, rektor på Lunds universitet.

Lokalen vid Sergels torg, som Lunds universitet hyr, används som en ambassad för att vara närmre makten. För det betalar de en årshyra på 120 000 kronor. Kontoret har därmed en utgift på 5 000 kr om året per kvadratmeter, som är en bra bit över snittet för myndigheter i Stockholms innerstad som är på 2 249 kronor.

Rektor vid Lunds Universitet, Per Eriksson, ger flera förklaringar till varför man har valt att lägga kontoret på Sergels torg.

– Det finns ingen anledning att flytta utanför stan. För att träffas och anordna möten måste det ligga centralt. Annars blir det oerhörda restider, säger han.

Tidningen Riksdag och departementet publicerade nyligen en artikel om myndigheter som hyr lokaler i centrala Stockholm. I deras sammanställning över myndigheter med kontor i Stockholm har Lunds universitet den dyraste kvadratmeterkostnaden. Deras siffror bygger på statistik från Ekonomistyrningsverket.

Efter att kontoret inrättades i Stockholm för drygt två och ett halvt år sedan, har lokalen bland annat använts som bas för möten i huvudstaden och för att uppvakta ministrar. Per Eriksson är där varannan vecka.

– Vi behöver närvara mer i Stockholm än vad vi gör. Det är en av Lunds universitets utmaningar.

Själv har han läst artiklar som placerar Lunds universitet i spenderartoppen, och tycker att man har tolkat kostnaderna fel.

– För mig gav det ett komiskt intryck när det stod att vi var ”etta” där uppe.

Det är många som har missförstått verksamheten som sker i Stockholm och servicen som ingår i hyran framkommer inte när man granskar sådan statistik, menar han.

Den service som Lunds universitet har haft tillgång till har varit bland annat kopiator och videouppkoppling till Tokyo och San Francisco. Dessutom säger Per Eriksson att lokalen är ett billigare alternativ eftersom uthyraren Tillväxtanalys, som är en statlig verksamhet, inte får gå med vinst.

Men trots att man är nöjd, så kommer man inte att få vara kvar efter årsskiftet. Tillväxtanalys har sagt upp sina lokaler på Sergels torg. Istället till man på lite större lokaler närmre centralstationen.

– Vi håller just nu på att titta på ett kontorshotell. Det ligger också centralt, inget annat är intressant.

Per Eriksson säger att även här ingår service i hyran, och billigare kommer det sannolikt inte att bli.

– Det vi förmodligen kommer att hyra är möjligen dyrare per kvadratmeter än det vi haft fram tills nu.

Fakta

[checklist]

  • Lunds universitets ambassad i Stockholm inrättades den 23 februari 2010
  • Anledningen till detta är att man ville komma närmre regeringen, samt kunna delta i nationella möten och diskussioner
  • Universitetet betalar 5000 kr per kvadratmeter om året, 120 000 kronor i hyra per år och 10 000 kronor hyra i månaden
  • Kontoret består av två kontorsrum som totalt utgör en area på 24 kvadratmeter
  • Ambassaden är belägen på Sporren vid Sergels Torg
  • Källa Riksdag och Departements artikel:Statistiken från Ekonomistyrningsverket

[/checklist]