10. Intervju: Kodjo Akolor

- in Julkalender
@Kenneth Carlsson

I kväll kliver Kodjo Akolor in i Musikhjälpens bur på Stortorget i Malmö tillsammans med Gina Dirawi och Timbuktu. Lundagård har fått en pratstund med Kodjo innan han blir frivillig fånge i glaslådan.

 

För första gången någonsin kommer Musikhjälpen ha samma programledare som året innan.  Hur mycket fick du tjata för att få bli utvald igen?

– Det blev mycket att jag fick springa runt i korridorerna och möta cheferna på luncherna. Vara hemma hos dem när de kom hem efter arbetsdagen och säga ”hej, här sitter jag med ditt barn, vad sägs om att prata om Musikhjälpen?”.

Hur går tankarna innan du kliver in i buren?

– ”Oooh my gaaaad, duuude!!!”. Nej. Det är så mycket som händer runt omkring. Det är mer när de väl har låst dörren och man har första stunden själv, då är det lätt att tänka ”jaha, men nurå?”.

…och hur känns det att kliva ut igen efter sex dagar?

– Helt ärlig tar det en eller två dagar att ställa om till normalt liv. Men efter sex dagar har man pushat sig själv och förstått att folk har det så mycket värre. Det är konstigt att komma hem och ha mat i kylskåpet. Det största bekymret blir att man kanske missade bussen, det sätter saker i perspektiv.

Vad är det mest påfrestande med att sitta i Musikhjälpenburen?

– Maten, att man inte själv bestämmer vad man får äta när man vill äta. Sen är det hela bubblan man lever i. Men det svåraste är maten, sömnbrist och att se andra människor äta utanför.

 Som när någon äter en hamburgare vid buren?

–  Jaaa, det är matporr på hög nivå. Sådan matporr man får ångest över när man har dreglat färdigt.

Hur mycket käkar ni upp er i vikt när ni kommer ut?

– Det är ju det som är grejen, man får inte plats med någonting! Förra året tänkte jag hela tiden att ” när jag kommer ut jag ät sex kebabtallrikar!”, men sen får man bara plats med två tuggor när man väl köpt kebaben.

Går ni ner i vikt?

– Det vågar jag inte påstå, vi får liksom obegränsat med must. Men jag vägde mig aldrig innan heller.

Hur tighta blir ni tre i buren?

– Vi blir riktigt tighta. Det är en crash course, en otroligt intensiv upplevelse. Även om det är femtio personer som jobbar med Musikhjälpen är det ändå bara vi tre som sitter och har varandra att luta oss mot.

Årets tema är ”barnen i slummen har rätt till rent vatten”. Vad tycker du om temat?

– Jag tycker att det är ett bra tema, det här är något man verkligen tar för givet. Det blir en ögonöppnare inte bara för oss som är med och gör programmet, men även för de som sitter och lyssnar och tittar. Här hemma kan man hälla upp ett glas rent vatten varje morgon, men det är verkligen inte något som är självklart ens i alla delar av Europa.

Har du några egna erfarenheter av dålig tillgång till vatten?

– Jag har varit i Ghana liksom och där är det inte heller optimalt. När jag var där första gången fanns inte rinnande vatten. Då fick vi gå till brunnen och hälla upp. För att duscha fick man koka upp varmt vatten och blanda det med kallt tills det blev rätt temperatur.

Förra året samlade ni in 18 miljoner kronor. Är det något som ni siktar på att slå?

– Från att jag gick med för första början har jag aldrig tänkt ”fan, hoppas det blir mycket pengar”. Men Musikhjälpen har ju vuxit år efter år när fler har fått reda på det, så jag hoppas att fler kommer att engagera sig i projektet. Konceptet är så jävla häftigt – önska en låt så går pengarna till någonting eller någon som behöver dem.

Fanns det något som gjorde extra starkt intryck förra året?

– Det måste ha varit Gustav, fem år, som kom in med 200 kronor och gav bort i princip alla pengar han ägde. Då var det riktigt nära att jag tänkte ”nuuuuuu kommer tårarna!”. Sen dansade han till Moves Like Jagger.

Finns det något vi kan förvänta dig av dina sändningar i år?

– Det finns jättemycket som kan tänkas hända, karaoke vore skitgrymt. Jag gillar min grej att sitta sent om kvällarna och prata med folk utanför buren. Om det är studenter utanför: kom förbi, säg hej, köp lite mat. Häng lite.

Hur mycket peppar ni era hemstäder till att bidra i insamlingen?

– Förra året peppade Gina Sundsvall, Jason peppade Lund – jag försökte peppa Vallentuna. Gick sådär. Så jag håller tummarna för Stockholm och ser vad som komma skall. Förresten, jag vill inte starta insamlingshets, men jag har hört att göteborgsstudenterna kommer att krossa Lund. Ingen hets, men all I’m saying is: det finns studenter i hela landet som klankar ner på Lund och säger att ni inte kommer leverera.

Musikhjälpen direktsänds i Sveriges radio och på SVT, från i kväll till och med söndag kväll.

 

Fakta

[checklist]

Varje dag fram till julhelgen kommer Lundagard.se och Lundagard.net att försöka bjuda på det bästa som julen kan ge. Spana inLundagard.net att försöka bjuda på det bästa som julen kan ge.

  • Illustrationer: Anna Åkesson

[/checklist]

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.