There's no night like Oscar night

- in Nyheter
@Jimmie Larsson

I eftermiddags offentliggjordes årets nomineringar och för första gången på länge känns det kul med Oscargala igen. Här är anledningarna:

Bästa kvinnliga huvudroll

Jessica Chastain (Zero Dark Thirty)

Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook)

Emmanuelle Riva (Amour)

Quvanzhané Wallis (Beasts of the Southern Wild)

Naomi Watts (The Impossible)

Kommentar: Riva (85 år) är den äldsta kvinnan någonsin att bli nominerad för en huvudroll, Wallis (9 år) den yngsta. Riva var hypnotiserande redan 1959 i Hiroshima, Mon Amour och är lysande även nu, över 50 år senare. 

Bästa manliga huvudroll 

Bradley Cooper (Silver Linings Playbook)

Daniel Day-Lewis (Lincoln)

Hugh Jackman (Les Misérables)

Joaquin Phoenix (The Master)

Denzel Washington (Flight)

Kommentar: Day-Lewis är nu uppe i fem nomineringar och kan kamma hem sin tredje Oscar. Han har blivit en garant för kvalitet och en genväg till en films konstnärliga erkännande – han är såklart favoriten i det här fältet. Från det totalt motsatta hållet kommer Bradley Cooper, funktionell hunk i Baksmällan och A-Team, som innan 2012 varit förknippad med trams.

Bästa kvinnliga biroll

Amy Adams (The Master)

Sally Field (Lincoln)

Anne Hathaway (Les Misérables)

Helen Hunt (The Sessions)

Jacki Weaver (Silver Linings Playbook)

Kommentar: Fyra favoriter som aldrig kan få nog med beröm och en australiensisk TV-legend. Den här måste dock gå till Amy Adams, som borde få alla priser, alla år. 

Bästa manliga biroll

Alan Arkin (Argo)

Robert De Niro (Silver Linings Playbook)

Philip Seymour Hoffman (The Master)

Tommy Lee Jones (Lincoln)

Christoph Waltz (Django Unchained)

Kommentar: Alla fem nominerade har redan en statyett i hyllan, De Niro har två. Det är lika svårt att peka ut en favorit till priset som att hitta en personlig preferens. De Niro kanske, för att det är så förbannat kul att han fortfarande har det i sig.

Bästa film

Amour

Argo

Beasts of the Southern Wild

Django Unchained

Les Misérables

Life of Pi

Lincoln

Silver Linings Playbook

Zero Dark Thirty

Kommentar: Det är en jätteskräll att Paul Thomas Anderson fått nöja sig med skådisnomineringar för sin The Master, han som annars är regissörernas motsvarighet till Daniel Day-Lewis. Storfavoriter här är Ang Lees Life of Pi och Ben Afflecks överraskning Argo, med Kathryn Bigelow (som vann med The Hurt Locker 2010) och hennes Zero Dark Thirty som outsider. Tarantino och Django Unchained? Nej, glöm det.