De ska hålla fast i grodan

- in Nyheter, Studentliv

I december fick de Nationsgrodan som bevis på en miljövänlig nation, igår drog de igång veganutmaningen där de uppmuntrar andra att testa på veganlivet i en vecka. Smålands Nations arbetar hårt på sin miljöprofil.

 

Matkön ringlade lång till det veganska caféet Solrosen när Smålands nation startade sin veganutmaning under måndagskvällen. Under denna vecka hoppas miljöombuden Marit Stigson och Jannica Sandström kunna slå hål på fördomar om krånglig veganmat och militanta veganer.

– Vi får se om vi kan omvända någon riktig köttätare, säger Marit Stigson.

 

Nationsgrodan är ett miljödiplomeringssystem och en projektgrupp vid miljöorganisationen Hållbart Universitet. För att få Nationsgrodan ska man uppfylla vissa krav, och checka av ett antal poänggivande saker som att till exempel köpa in ekologisk dryck till baren eller installera snålspolande toaletter.

Ju större och mer komplicerad investering för nationen desto mer poäng är insatsen värd. Samlar man ihop 70 poäng har man förtjänat en Nationsgroda. Men arbetet innebär lite mer än så.

– Vi har varit certifierade förut, men vi föll ur på grund av att det var så mycket pappersarbete. Man måste ha någon som har tid till det, förklarar Marit Stigson.

Hanna Lundqvist är talesperson på Nationsgrodan. Hon menar att det kan var en del arbete i början med att ta fram nya rutiner.

— Men sen flyter det på väldigt lätt. Vi har mallar att följa för att underlätta, och en konkret lista över hur man börjar jobba.

Varje år görs en revision, där man ser till att nationen sköter sig men även förbättrar sig. En förbättring värd 5 poäng från 70 poängsgränsen krävs årligen.

– En förbättring kan till exempel vara att köpa in fem olika ekologiska ölsorter till pubverksamhet. Det är nog det enklaste möjliga, säger Hanna Lundqvist.

Smålands Nation var den enda nationen som tillkom på listan under 2012. Sedan tidigare hade Blekingska, Helsingkrona, Krischansta, Kalmar och Wermlands nation sina grodor klara. Ytterligare en handfull nationer jobbar just nu med att bli godkända, medan tre nationer inte har någon plan för miljöarbetet som Hanna Lundqvist känner till. Men de försöker få med alla nationer.

– Om det inte finns en stort miljöintresse försöker vi pusha på pengafrågan. Det finns mycket pengar att spara genom att vara miljövänlig. Och det är lite trendigt med miljö, lite hippt och ekologiskt liksom, säger Hanna Lundqvist.

På Smålands nation kommer miljöombuden att finnas på plats hela veckan för veganutmaningen.

– Vi kommer prata från våra egna erfarenheter och ge tips, säger Jannica Sandström.

– Det finns så mycket fina recept, och många bloggar!

Text: Sara Dahlman