Han vill bli universitetsrektor

23-åriga studenten Torkil Vederhus har gett sig in i kampen om rektorstiteln för universitetet i Oslo. Har han någon chans? Läs mer i veckans internationella notiser. 

23-årig student kandiderar till rektor på universitetet i Oslo

Blandade bud möter Torkil Vederhus beslut om att ansöka om rektorsstolen. En del är kritiska till Vederhus låga ålder. Men han har fått ett visst stöd som ställer sig bakom hans valprogram, vars fokus enligt egen utsago ligger på själva undervisningen till skillnad från sittande rektor Ole Petter Ottersen som tidigare har prioriterat elitforskning. Vederhus, med sin politiska bakgrund, har redan skaffat de 20 underskrifter från röstberättigade studenter eller anställda som krävs för att få kandidera, skriver Universitas.

”Ni måste förbereda er på förändringar”

Studenter måste genomföra sina utbildningar snabbare än idag, var statsminister Helle Thorning-Schmidts besked i hennes nyårstal inför vårens reformpaket av den danska motsvarigheten till CSN, förkortat SU-systemet. Reformerna avser att få danska studenter att påbörja studier tidigare och samtidigt avsluta i tid. Poängen är att öka kvoten högutbildade och därigenom skapa högre tillväxt. I den pågående debatten har det även förekommit förslag på att ge högre stöd åt marknadsekonomiskt attraktiva utbildningar som teknik och teknologi, skriver University World News.

33 procent av utbildningsbudgeten försvinner

Omfattande korruption i Indonesien utbildningsväsen har uppmärksammats av den icke-vinstdrivande organisation Indonesia Corruption Watch. Det är främst korrupta prispåslag på varor och tjänster som påvisats, när de hamnar i olika tjänstemäns privata fickor på grund av bristande insyn vid budgetplanering. Enligt Indonesia Corruption Watch ska upp till en tredjedel av den tänkta utbildningsbudgeten ha hamnat på villovägar, skriver University World News.

  • Är du på utbytestermin? Tipsa om vad som händer på ditt universitet.
  • 
Varje vecka publiceras en internationell utblick på Lundagard.se